IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от германците са недоволни от Шолц

Допитването е още един удар за коалиционното правителство в Германия, което е раздирано от вътрешни спорове

17:41 | 27.08.23 г. 2
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Почти три четвърти от германците са недоволни от работата на управляващата коалиция начело с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и канцлера Олаф Шолц, показва ново допитване, публикувано в неделя и цитирано от Bloomberg.

Само 23% от анкетираните са доволни от работата на т. нар. светофарна коалиция от ГСДП, Зелените и либералните Свободни демократи, показва допитването на института YouGov по поръчка на германската осведомителна агенция DPA.

Над две трети от близо 1300 анкетирани са заявили, че нямат доверие на Шолц, че ще разреши най-неотложните проблеми в страната, включително слабия икономически растеж, високата инфлация и резкия спад на бизнес доверието. Само 18 на сто очакват настоящото коалиционно правителство на Шолц да се върне на власт през 2025 г.

Допитването е още един удар за коалиционното правителство на Шолц, което е раздирано от вътрешни спорове заради нов закон за отоплението, субсидиите върху цената на тока за индустриалните компании и детските надбавки.

Германската икономика, която дълго време беше двигател на растежа в Европа, се задъхва през последните тримесечия. Германия е единствената голяма страна, чийто БВП се очаква да се свие тази година. Доверието на бизнеса беше засегнато отново през август, въпреки че икономиката успя да излезе от рецесия през второто тримесечие.

Както преди един век икономическите затруднения са плодородна почва за популизма. Подкрепата на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ нарасна до рекорден връх през последните месеци, като тя изпреварва лявоцентристките социалдемократи на Шолц.

Въпреки призивите от собствената му партия и от някои коалиционни партньори в събота канцлерът отхвърли възможността за по-високи финансирани с дълг федерални разходи в подкрепа на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 8 месеца
То и 90% от народа не одобрява Кире, Ице, Боко и т.н. ама... кой ни пита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
* Три четвърти от германците са недоволни от Шолц* - Но пък американци и британци са супер доволни, което беше и целта на светофарното управление на Бундесрепублик. Златното политическо сечение, европейската политическа Спирала на Фибоначи, Философският камък на европейската политическа алхимия - магическата смес от социалисти, зелени комунисти и педерралл-либерали дава жалоните за бъдещето на Нова Европа в ерата на безполовото общество. Безкласовото го отрекохме като блян на ранните утописти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още