IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще компенсира енергоемките потребители заради недостига на електричество

Страната ще предлага ниски такси, когато в мрежата има изобилие от възобновяема енергия, за да стимулира потреблението

18:30 | 27.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще стимулира водачите на електрически превозни средства да зареждат своите коли, когато в електропреносната мрежа има зелена енергия в изобилие, като им предлага ниски такси, свързани с цените на едро, съобщава Bloomberg.

Това е част от стремежа на правителството да интегрира по-ефективно силно зависимата от метеорологичните условия възобновяема енергия към мрежата, когато има достатъчно слънце или е ветровито, като увеличава или намалява търсенето. Това е пример за гъвкавите такси, които стават факт в цяла Европа, насочени към потребители с енергоемки устройства като термопомпи или автомобили, които могат да помогнат за балансиране на мрежата.

Най-голямата икономика в Европа има за цел да произвежда 80% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г., но се сблъсква с проблеми в опит да разшири своята мрежова инфраструктура. За да се намалят пречките, мрежовите разходи на потребителите трябва да бъдат намалени с до 190 евро годишно или те могат да изберат 60% намаление на цената на енергията си и да се възползват от други облекчения, като тези за термопомпи, изтъква енергийният регулатор Bundesnetzagentur.

Компромисът е, че ако е необходимо, мрежовите оператори могат да намалят доставките на електроенергия с количество, което все пак трябва да позволи на домакинствата да работят с термопомпи и да зареждат електрически превозни средства, макар и с по-бавен темп.

От 2025 г. потребителите могат също така да изберат гъвкава тарифа, ход, който да помогне за насърчаване на потреблението на електроенергия извън пиковите часове и да стабилизира мрежата. Това изисква бързо въвеждане на интелигентни измервателни уреди, които правителството вече направи задължителни по-рано тази година.

Други правни и технически въпроси все още трябва да бъдат изяснени, например възможността за двупосочно зареждане, когато устройства като електрически превозни средства могат да изпращат енергия обратно към домовете на своите собственици или дори към мрежата.

„Укрепваме способността на потребителите да координират самостоятелно намаленията и да компенсират собствено произведената електроенергия“, изтъква Клаус Мюлер, президент на Bundesnetzagentur.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
*Германия ще компенсира енергоемките потребители заради недостига на електричество* - Страхотни заглавия през 21 век за Германия - икономическият и индустриален колос на Европа, който се докара до недостиг на електричество. Дали има някаква връзка със *Зелената сделка*, която ЕК наложи на цяла Европа? Значи, след Германия, това може да се очаква и в целия останал ЕС, намазан обилно със зелен хайвер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
bigiadri
преди 5 месеца
До: cyclopЗелената енергия е СОБСТВЕНО производство и е ПРАВИЛНО да се стимулира . Какво ,да вземат да стимулират ползването на газа на руските убийци,мародери и изнасилвачи? Руски *** може да го каже това по всякакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 5 месеца
"възможността за двупосочно зареждане, когато устройства като електрически превозни средства могат да изпращат енергия обратно към домовете на своите собственици или дори към мрежата" - затова ли с такава мощ пробутват псевдоавтомобилите на батерии, понеже се надяват вие, баламурниците, да давате десетки хиляди долари за батерийки, за да могат да си балансират зеления хайвер. Денем да ви зареждат с идиоотските слънчеви батерии, а нощем да сммучкат от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още