IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска да инвестира в добив на газ и минерали в Нигерия

Берлин обмисля и инвестиции в жп инфраструктура в африканската страна, каза Олаф Шолц

09:20 | 30.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия има желание да инвестира в добива на редки минерали и природен газ в Нигерия, коментира канцлерът Олаф Шолц по време на посещението си в страната, пише Ройтерс. Това е третата визита на германския канцлер в Африка в търсене на алтернативни енергийни доставки за Германия, допълва агенцията.

Берлин ще опита да прокара пътя на частните германски инвестиции при добива на газ, коментира още Шолц и приветства плановете на нигерийското правителство да увеличи капацитета си за втечняване на природен газ.

Имахме задълбочена дискусия с германския канцлер относно инвестициите на германски компании в газопроводи в Нигерия, коментира от своя страна президентът Бола Тинубу.

Ройтерс коментира, че Абуджа активно търси и инвеститори за минния сектор, който от години остава встрани от интереса на международните компании и допринася за едва 1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Без да дава повече подробности, Олаф Шолц коментира още след срещата си с Тинубу, че Германия планира и участие в изграждането на железопътна линия в Нигерия. С такъв план германските компании ще влязат в сблъсък с Китай, който традиционно печели търговете за развитието на железопътния сектор в най-голямата африканска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 месеца
Чудесна новина, но провокира въпроси: за да се обмислят и подготвят инвестиции в природен газ през 2023 г, то хоризонтът за осъществяването им (оптимистично) се съзира към 2025-2030 г, а възвращаемост може да се очаква към 2040-2050г. Предполага се, че в същото време доставките на американски и катарски газ също ще текат. Та, уот абаут пълният отказ от изкопаема енергия в ЕС, където Германия претендира за зелен лидер? И кое е ала-бала - зеленото плямппане, или трескавите обиколки на Шолц да газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още