IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква да генерира почти рекордни нива на вятърна енергия тази седмица

Производството от турбините в страната може да достигне 49,3 гигавата в четвъртък, изчислява европейският център за метеорологични изследвания

21:30 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вятърните турбини на Германия вероятно ще произведат почти рекордни нива на енергия тази седмица, тъй като силни ветрове връхлетяха страната, съобщава Bloomberg.

Очаква се производството от турбините да достигне 49,3 гигавата към 18:00 ч. местно време в четвъртък, изчислява европейският център за метеорологични изследвания ECMWF.

Това е малко по-малко от рекордните 50,8 гигавата мощност, отчетени през януари, посочва European Energy Exchange.

Увеличаващата се скорост на вятъра, достатъчна да задоволи около две трети от пиковото търсене на Германия, подкрепя усилията на страната, която продължава да изгражда допълнителни вятърни мощности. Правителството прокарва реформи, които блокират собствениците на земя да отказват достъп до мрежовите оператори, които се опитват да свържат нова инфраструктура за възобновяема енергия, тъй като страната цели да произвежда 80% от консумираната енергия от възобновяеми източници до 2030 г.

Прогнози на ECMWF за Германия. Източник: Bloomberg/ECMWF Прогнози на ECMWF за Германия. Източник: Bloomberg/ECMWF

Силният вятър спомага и за намаляване на цената на електроенергията на едро. Енергийните фючърси за доставка в четвъртък се търгуват на ниво от 71,50 евро за мегаватчаса на EEX, което е малко над половината от цената на пазар „ден напред“.

Все пак не цялата генерирана енергия за тази седмица може да бъде използвана, а скоростта на вятъра ще спадне бързо след това. Претоварената мрежа на Германия често води до ограничаване, когато вятърните турбини в северната част на страната не са в състояние да изпратят цялата си мощност към големите центрове на потребление, които се намират предимно на юг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още