IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава периода на попечителство над местните активи на „Роснефт“ до септември

Правителството взе решение за мярката, след като руските собственици се съгласиха да продадат тези активи в рамките на удължения период

18:25 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще удължи периода на попечителство над местните дъщерни дружества на руския държавен енергиен гигант „Роснефт“ за трети път - мярка, която ще избегне национализирането на бизнеса и ще помогне да се проправи пътя за продажбата на предприятието от Москва, съобщава Bloomberg.

Попечителството на държавата над активите на руската компания трябваше да изтече в неделя, като сега то ще продължи до 10 септември, става ясно от изявление на министерството на икономиката. Правителството взе решение за мярката, след като руските собственици се съгласиха да продадат тези активи в рамките на удължения период.

Германия пое контрола върху дъщерните предприятия на „Роснефт“ през септември 2022 г. след руската инвазия в Украйна, тъй като доставчици и партньори заплашиха да прекратят бизнес отношенията си. Съвсем наскоро някои правителствени служители изразиха предпазливост относно правните рискове от подновяването на попечителството и започнаха изслушване относно възможна национализация през миналия месец.

Идеята предизвика опасения в рамките на трипартийната коалиция на страната относно последиците за германските активи в Русия, както и за националния бюджет. Длъжностни лица проведоха директни разговори с главния изпълнителен директор на руската компания Игор Сечин през последните няколко седмици - включително по време на посещение в Турция, съобщи Bloomberg.

На фона на преговорите „Роснефт“ спря делата си срещу Германия.

„Продажбата би била най-сигурният от правна гледна точка вариант и следователно най-бързият начин да се направят инвестиции в рафинериите“, посочват от министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още