IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската компания „Роснефт“ ще продаде активите си в Германия

Петролният гигант иска да приключи процеса до септември

21:00 | 01.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският петролен гигант „Роснефт“ започва продажбата на германските си активи и иска да приключи процеса до септември, когато изтича следващият период на попечителството на Берлин над тях, споделя германското правителство, цитирано от Ройтерс.

След нахлуването на Русия в Украйна Берлин постави активите на „Роснефт“ в Германия, включително главната рафинерия PCK в Берлин, под попечителство през септември 2022 г.

Оттогава попечителството беше удължено и делото на „Роснефт“ за оспорване на решението на Берлин се провали в съда миналата година.

„Роснефт Русия“ вече заяви, че е започнала процес на продажба и иска да го завърши в рамките на периода на по-нататъшно удължаване на доверието“, разкрива говорител на германското министерство на икономиката. „Ние ще проверим това, включително допълнителните правни гаранции. Основната цел на нашите действия остава осигуряването на енергийните доставки, особено осигуряването на операциите на PCK Schwedt“, допълва той.

Отношенията между Русия и Запада се сринаха след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., като Германия предприе мерки за укрепване на енергийната си сигурност, след като стана ясно, че е силно зависима в това отношение от Москва.

Сегашното попечителство върху германските активи на „Роснефт“ изтича на 10 март, а периодът на ново попечителство е определен за още шест месеца.

Руските медии оценяват активите на компанията в Германия на около 7 млрд. долара.

Отделно Федералният административен съд на Германия заяви, че „Роснефт“ е прекратила делото си за оспорване на попечителството.

По-рано Берлин сигнализира, че обмисля експроприиране на активите на „Роснефт“ с аргумента, че ако Русия си възвърне контрола върху компаниите, операциите на рафинериите ще бъдат застрашени, тъй като ангажираните партньори ще откажат да сътрудничат.

По-рано Москва разкритикува потенциалната национализация на активите и каза, че ще защитава интересите си.

„Роснефт“ притежава 54,17% от рафинерията PCK Schwedt. По-рано Shell обяви продажбата на своя дял от 37,5% в рафинерията, която доставя по-голямата част от горивото за Берлин, на британската Prax Group.

Представител на германското министерство на икономиката ще посети рафинерията на 8 март и ще обясни по-нататъшните стъпки на нейните служители, съобщават от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
А, запада ще плаща за нещо руско? Че от кога? Не може ли просто да го ограби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още