IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подготвя национализация на активите на "Роснефт"

Германското звено на петролния гигант е под управлението на Берлин от есента на 2022 г.

22:52 | 07.02.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германското правителство се готви за национализация на активите на "Роснефт" в страната, съобщават Ройтерс, позовавайки се на свои източници в кабинета. Публикция, свързана с плановете на Берлин по  казуса, има и в германското икономическо издание Handelsblatt.

От септември 2022 година активите на руската компания в Германия са под управление на германските власти, свързано с мерките за повишаване на енергийната сигурност. Правителството на няколко пъти удължи срока за това специално управление. Следващото подобно решение трябва да бъде взето през март.

Едно от най-привлекателните притежания на "Роснефт" в Германия е делът от 54,17% от берлинската рафинерия "Шведт". Местните власти се надяваха, че компанията ще продаде дела си в четвъртата по големина рафинерия в страната, за да бъде гарантирано бъдещето ѝ, посочва още Ройтерс. Според източници на агенцията представители на компанията ще бъдат поканени в Берлин, за да разберат плановете на правителството.

В Министерството на икономиката, което управлява активите на "Роснефт" нито потвърдиха, нито отрекоха информацията."Взимаме всички необходими мерки за опазване на работнете места и гарантиране на доставките в Източна Германия", се казва в зявление на институцията към Ройтерс. От "Роснефт" не отговарят на запитванията до този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 месеца
До: Скъсана_УшанкаЕто и ти стигаш до извода, че Германия=Русия по отношение на защита на частният капитал. И в смотаната Русия или в смотаната Германия има опасност да ти вземат собственността ей така, защото на някой му е хрумнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
baba_meca
преди 2 месеца
Да видно е, че частната собственост в Германия не е защитена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още