IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен гигант от Полша обмисля да купи дял от бивша руска рафинерия в Германия

Подобна трансакция може да бъде осъществена, само ако германското правителство се откаже от попечителството си върху активите на „Роснефт“

13:55 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата петролна компания в Полша обмисля да купи дял в източногерманска рафинерия, ако правителството в Берлин реши да се откаже от дела си в най-големия производител на суров петрол в Русия, обяви главният изпълнителен директор на полската PKN Orlen SA Даниел Обайтек, цитиран от Bloomberg.

Ултиматумът следва месеци на спекулации, че Orlen планира да инвестира в съоръжението PCK в Швед, за да осигури доставки за собствената си мрежа от бензиностанции в съседна Германия и да увеличи доставките за вътрешния пазар.

Основният спорен момент е собствеността на завода. Дори след като германските власти поеха оперативния контрол над PCK, „Роснефт“ все още държи 54% дял в рафинерията, а Shell Plc и Eni SpA са останалите акционери.

„Не искаме да влизаме в никакви отношения с инвеститори от Изтока“, подчерта Обайтек, добавяйки: „Този ​​въпрос трябва първо да бъде разрешен от германската страна“.

Германия, която беше мишена на нападките от страна на полското правителство заради миналите си енергийни политики спрямо Русия, прие закон, който ще ѝ позволи да конфискува активите на „Роснефт“, но все още не е започнала този процес.

Правителството в Берлин е отворено за оферта от Полша, но няма непосредствени планове да продава активите на „Роснефт“, споделят източници, запознати с въпроса. Вместо това е по-вероятно то да поднови временното попечителство, прието през септември. 

Рафинерията в Швед, която доставя по-голямата част от горивата за Берлин, работеше с до 60% от капацитета си по-рано тази година, след като руските доставки на петрол бяха прекъснати. Впоследствие доставките бяха възобновени чрез връзката с полското пристанище Гданск и споразумение с Казахстан за месечни товари от по 100 хил. барела суров петрол.

„В случая с рафинерията в Швед трябва да оценим нейното въздействие върху полския пазар в бъдеще и да анализираме ползата от такава инвестиция от тази гледна точка“, изтъква още Обайтек. Компанията „винаги се интересува“ от инвестиране в проекти, които биха били от полза за нейния бизнес и не изключва разширяването на портфолиото си в „много области, включително в рафинирането“, добавя той.

Държавната полска компания Orlen, която удвои операциите си от началото на миналата година след придобиването на местните Grupa Lotos SA и PGNiG SA, се готви да инвестира 320 млрд. злоти (78 млрд.долара) до края на това десетилетие за разширяване на бизнеса. Тя вече разполага с рафинерии в Полша, Литва и Чехия.

Рафинерията в Швед може да добави повече от една четвърт към общия капацитет за преработка на суров петрол на Orlen. Източник: Orlen Рафинерията в Швед може да добави повече от една четвърт към общия капацитет за преработка на суров петрол на Orlen. Източник: Orlen

Досегашните сливания се очаква да донесат около 10 млрд. злоти от синергии, но главният изпълнителен директор посочва, че крайната цифра ще бъде по-висока. Компанията, която обеща да изплаща дивиденти всяка година, като същевременно поддържа стабилни финанси, планира да инвестира 36 млрд. злоти само тази година и „подобна или малко по-висока“ сума през 2024 г.

Разширяването на Orlen става в момент, когато Европейският съюз (ЕС) напредва с плановете си да забрани регистрацията на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Полската компания наскоро реши да премахне споменаването на производството на петрол от името на компанията, за да подчертае планираната трансформация към по-чиста енергия с акцент върху производството на енергия, природен газ и нефтохимически бизнес с намалени нива на емисии.

Компанията и нейните партньори разработват малки ядрени реактори (SMR), като планират да построят първия търговски блок през 2029 г. в опит да заменят стареещите въглищни централи в Полша. Освен това тя изгражда първия си офшорен вятърен парк и анализира следващите инвестиции в Балтийско море, след като спечели пет нови лиценза.

В същото време Orlen продължава да разширява бизнеса си с горива в опит да засили регионалното си присъствие.

„Вярвам, че трябва да увеличим броя на бензиностанциите в региона, за да повишим нашата конкурентоспособност“, споделя Обайтек. „Ние се развиваме, затова апетитът ни за нови придобивания не намалява. Компанията с такъв размер не може да си позволи да стои на едно място и затова анализираме всички възможности у дома и в чужбина“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още