IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия имат притеснения какво ще стане с транзита на газ през Украйна след 2024 г.

Все още държави в Централна и Източна Европа разчитат на руския тръбен газ

17:24 | 12.06.23 г. 12
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Ако Русия преустанови доставките на газ през Украйна, германската индустрия може да пострада сериозно и дори да се стигне до затваряне на предприятия, смята германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Bloomberg. По време на форум той коментира ситуацията около договора за транзит на газ между Русия и Украйна, който изтича на 31 декември 2024 г.

Споразумението между двете страни беше подписано в последния момент - на 30 декември 2019 година, и беше резултат от първата и единствената до този момент лична среща между президентите на двете страни. Официално в Париж на 9 декември 2019 г. в "Нормандския формат" се обсъждат Минските споразумения, а напредъкът по военната тема е минимален. Но във френската столица Владимир Путин и Володимир Зелнски успяха да постигат съгласие по темата за транзита на газа в следващите години.

Преди този разговор очакванията да бъде продължен ключовият тогава контракт за транзит на газ бяха минимални.

По силата на подписания малко по-късно договор между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром" през 2020 г. Русия купи капацитет за транзит на 65 млрд. куб. метра природен газ през Украйна и по 40 млрд. куб. метра през следващите години до края на 2024 г. Идеята на Москва беше, че до 2025 г. в експлоатация ще бъдат и четирите тръби на "Северен поток", както и "Турски поток" и нуждата от украинската газопреносна мрежа ще изчезне. В резултат на компромис договорът е подписан за пет години, а не както предишните - за десет. От друга страна пък Русия предлагаше годишни договори на украинската страна.

Действителността днес е съвсем различна и в момента продължаването на договора изглежда невероятно. Три от четирите тръби на "Северен поток" са разрушени, а единствената жизнеспособна така и не получи лиценз за експлоатация. Заради военните действия в Украйна се използва към 1/4 от договорения капацитет, а Москва реално опитва да върне своя газ в Европа през платформа за търговия в Турция.

Заради войната в Украйна потоците от руски природен газ към Европа намаляват съществено, но все още някои държави в Източна Европа са много зависими от суровината, а част от доставките за Австрия, Унгария, Чехия и Италия например все още се извършват през територията на Украйна.

Именно тази зависимост визира и германският икономически министър - заради принципа на солидарността Германия ще трябва да осигури достъп на Централна Европа до своите терминали. Това би означавало проблеми и за Германия, макар че тя вече не разчита на руския газ, а на доставките на втечнен газ.

С този аргумент Хабек защитава и плановете за нови терминали за втечнен газ в Северна Германия, срещу които се противопоставят еколози и местните жители. Тези съоръжения ще са важни не само за страната, но и за останалите държави в ЕС, коментира той днес (12 юни) по време на форума в курорта, известен с минералните си води Бад Зааров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 10 месеца
Германците добре си постлаха пътеката към бъдещето със строенето на собствени терминали за втечнен газ. Така че тях да не ги мислим, те ще се оправят. Разбрах за природния газ и удобствата му точно докато бях в Германия на гости на приятели, още когато в България тепърва почваше да се говори за това! Те са много напред с материала, можем само да взимаме пример от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 10 месеца
До: Моабет да става я н иприпомни, че май бяха доста високи,а сега е по евтино... като говорим за памет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Моабет да става
преди 10 месеца
До: zelka007 Помнишли ли колко бяха цените по дългосрочните договори? Кой накара Газпром да премине на борсиви цени? Някой хора имат избирателна памет. Когато си избрал да търгуваш на борсата каквато цена има на такава купуваш. Това което сега правят у нас с тока. А това кой какво казал и кой се е притеснил за кого, бих казал гледай какво правят, а не какво говорят. Не италианците са дигнали 300% броя на закупените соларни панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 10 месеца
До: doba ае поне тоя път прочети статията виж кво е казал дойчовеца и тогава сподели кой е станал за смях ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Хехе, какъв шамар изяде пPaccия, с десетилетия няма да се освестят, но сами са си виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 11
doba
преди 10 месеца
До: zelka007, Зелков, ама ти сириозно ли? Швабите се били изпопритеснили за макаронаджиите ? Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха, какво добро начало на седмицата, ха-ха-ха-ха-ха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: doba ... 10млрд на кубика на година е транзита в момента , германците се притесняват за италианците , дали ще се оправят ... не знам дали чете материалът ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
doba
преди 10 месеца
До: zelka007, ами гледам дойчовците се притесняват, мен не ми пука! Дори аз съм супер-спокоен, сега пак Киро и Кокоро и Лореро са на власт и отново ще ни осигурят най-евтините, най-сигурните и най-демократичните доставки на енергия от всички земни кълбета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: doba ... рассийските степни изпарения не са "йофтинджос" ... що мислиш така ... ?! ... последно ги продаваха през газовите борси по 3000 евра за илядо кубика ... справедлива цена според саша милер и компанията му ... сега сме на втечнен 300 евра за илядо кубика ... ако беше "йофтинджос" , чайниците от поднебесната щяха да напълнят капацитета на "пpъднятa от сибир" но карат на 50% и нещат да строят втори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 14
sssaaa
преди 10 месеца
Какво се притесняват Швaбите, газ няма да има. Нали това искаха в подкрепа на Евроатлантическите ценности и изповядване на Сашовска Демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още