IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планирали ли са украинските военни взрив на "Северен поток"?

Володимир Зеленски е категоричен, че такава заповед не е давал

21:26 | 08.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американското разузнаване (ЦРУ) е получило от своите европейски колеги доклад с планове на украинските военни за взривяване на газопровода "Северен поток", пише The Washington Post, позовавайки се на изтекъл документ в социалната мрежа Discord.

Според тях през юни, три месеца преди саботажа, САЩ са получили информация от свои европейски съюзници, че Украйна готви акция срещу подводната част на проекта. В нея трябвало да участва група командоси, които са били под директното командване на главнокомандващия на украинските военни - Валерий Залужни. Украинският президент Володимир Зеленски обаче не е бил уведомен за тези планове, според източниците - за да може да отрича по-убедително пред своите партньори.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Кърби отказа да коментира тази информация по време на брифинг в Белия дом. Той обаче отбеляза, че според публикацията американското разузнаване не може да потвърди дали източникът на информацията е надежден, или не. Междувременно в интервю за Bild украинският президент Володимир Зеленски категорично отрече страната му да е замесена в този акт и отхвърли всякакви съмнения, че подобна операция може да мине без неговото одобрение.

"Аз съм президент и аз давам съответните нареждания. Украйна не е замесена в това, аз никога не бих постъпил по този начин", каза той и допълни, че нито военните, нито разузнаването на Украйна са планирали подобна операция.

"Ако нашите военни са участвали в това, покажете ми доказателства", заяви още украинският държавен глава.

WP посочва, че самото ЦРУ не е много убедено, че плановете, предоставени от украински източник, са достоверни. Европейският партньор, който е споделил информацията, обаче смята, че източникът е надежден. Според плана саботажът е трябвало да бъде изпълнен по време на учение в региона, провело се в средата на юни 2022 г. Неясно защо това не се случва тогава, а тръбите бяха взривени в края на септември. Според европейските разузнавачи е възможно украинците да са били уведомени за изтичането на информацията и да са отложили операцията.

Взривът в края на септември 2022 година унищожи три от четирите тръби на проекта "Северен поток". Оцелялата тръба е част от разширението на газопровода и така и не получи разрешение за експлоатация от германските власти. В момента тече разследване на случая и има множество версии за случилото се.

Медийни публикации на няколко пъти досега обвързаха Киев с експлозиите, сочейки непотвърдени от разследването данни, че връзка с експлозиите има яхта, наета от украински граждани. Разследващите нито потвърдиха, нито отрекоха да са обискирали яхтата, за която се предполага, че е пренесла експлозиви и водолази до мястото на експлозията. В Кремъл обаче подкрепят версията, която публикува разследващият журналист Сиймър Хърш в своя блог. Според нея тръбите са взривени от САЩ с помощта на партньори от Норвегия. Още в първите дни след случая Русия обвини британското разузнаване за саботажа.

Мащабно проучване на скандинавски медии пък показа необичайна активност на руски кораби в региона през септември. Често те изключват своите транспондери, навлизайки в зоната на газопровода.

Версията, че Русия сама е взривила "Северен поток" на пръв поглед изглежда нелогична, но анализатори я обвързват с арбитражните дела, които се водят срещу "Газпром". Компанията намали обемите на доставки за своите европейски пазари в месеците след началото на войната в Украйна. Експлозиите на газопровода могат да помогнат на газовия гигант да обяви форс мажор и така да избегне плащанията на милиарди под формата на компенсации.

Още преди началото на войната Украйна настояваше Германия да се откаже от "Северен поток 2", който целеше пълната изолация на страната при транзита на руски газ към Европа. Тогава Москва и Берлин заявяваха, че проектът е изцяло икономически, а руските власти обвиняваха Киев, че се притеснява от загубата на парите от транзитни такси.

Но след началото на войната германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призна, че разширението на газопровода е подкрепило военната инвазия на Русия. Вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек пък се извини лично на Зеленски, че Германия е пренебрегнала молбите за подкрепа, отправени от украинския президент месеци преди войната.

След взривовете на "Северен поток" потокът на газ към Германия така и не беше възстановен, тоест транзитът през Украйна не се увеличи. Берлин постепенно се откъсна от голямата си зависимост от руския природен газ, активизирайки изграждането на терминали за втечнен газ и нови зелени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още