IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия извика посланиците на Германия, Дания и Швеция заради разследването за "Северен поток"

Следствието се опитва да прикрие следи, смятат в Москва

15:15 | 25.05.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руското Министерство на външните работи извика посланиците на Дания, Швеция и Германия, за да отправи критики за начина, по който се разследва взривът на "Северен поток". На дипломатите е посочено, че Москва протестира срещу липсата на резултати от разследването, което започна през септември 2022 година, както и от невъзможността да осигури прозрачност на следствените действия, става ясно от съобщение на институцията.

Германия, Дания и Швеция отказаха на Русия и "Газпром" участие в разследването на взрива на тръбите.

Според Министерството на външните работи на Русия трите държави умишлено бавят разследването, за да прикрият следи и истинските виновници за престълението. Оттам посочват, че не е случайно изтичането на информация в западни медии, които лансират "малко вероятни версии".

Почти веднага след взривовете Русия обвини Запада и по-точно Великобритания за взрива на три от тръбите на проекта - две на "Северен поток 1" и една на "Северен поток 2". В момента здрава е само една тръба, която обаче няма лиценз за работа, след като разширението на проекта така и не влезе в експлоатация.

Редица западни медии се занимават с казуса, публикувайки информация от свои източници, които насочват вниманието към украински извършители. Москва обаче официално отхвърля тези публикации и посочва други, които пък замесват американските служби в акта.

Широко разследване на скандинавски и германски медии, базирано на открити източници за движението на кораби в региона, показа необичайно присъствие на руски кораби, които след навлизането в зоната, изключват своите транспондери. Търговски кораби на руски компании също често без видима причина се отклоняват от предварително обявените маршрути и преминават в близост до "Северен поток". Тези данни бяха официално потвърдени от Министерството на отбраната.

На пръв поглед връзката на Русия с взривовете на "Северен поток" няма логика, но анализатори обясняват тази версия със заплахата за "Газпром" да изплати милиарди под формата на компенсации за западните страни, на които бяха ограничени доставките на природен газ. Също така Русия се опита да притисне Германия да не подкрепя Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още