IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведското разследване е установило вида експлозив, използван за "Северен поток"

Водещата версия на следователите е, че зад взрива на тръбите стои държава

18:44 | 06.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проектът "Северен поток". Източник: "Газпром"
Проектът "Северен поток". Източник: "Газпром"

Шведското разследване е установило вида експлозив, който е използван за взрива на "Северен поток", съобщава Ройтерс като се позовава на един от прокурорите по случая. Той обаче отказва да даде информация какъв е точно експлозивът и допълва, че много държави могат да бъдат замесени в този случай, ако се съди само по него.

Водещата версия на шведските разследващи, е че зад акта стои държава, но ще бъде много трудно да се докаже, смята Матс Люнгквист. Взривовете, разрушили тръбите в шведските териториални води, са на дълбочина от 80 метра, което затруднява разследването, коментира още той.

Следователят е категоричен, че доказателства трябва да се търсят в много направления, както и че разследването още не е приключило.

В разследването на взривените три тръби на "Северен поток" участват още Дания и Германия.

Проследете кой има полза от разпространение на дезинформация за "Северен поток"
Володимрир Зеленски
Президент на Украйна

В медийното пространство се появиха множество версии за случая, включително и че проукраински националисти с взета под наем яхта са поставили експлозивите до тръбите. Според авторите на публикацията те не са свързани с държавата. Германски медии съобщават, че през януари разследващите в сраната са установили лодката, с която са превозени експлозивите.

На този сценарий категорично се противопоставят в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски определи публикациите като "дезинформация" и препоръча да бъде направен анализ кой има интерес да бъде разпространена тя.Зеленски също така коментира, че целта е да бъде намалена подкрепата за Украйна и премахнати санкциите за бизнеса.

В Москва също не вярват на украинската връзка и посочват, че по-вероятна е теорията на журналиста Сиймур Хърш, според когото американското разузнаване има общо с взривовете.

През есента Русия обвини и Великобритания, че е участвала в саботажа.

Има и версия, според която Русия сама е взривила тръбите на газопровода и причината са намалените доставки на газ за Европа през 2022 година. Заради тях "Газпром" е изправена пред няколко арбитражни дела, а унищожаването на газопровода означава форс мажор, който пречи на компанията да извърши своите ангажименти.

В полза на  версията за руско участие е още желанието на Русия да накаже Германия заради военната подкрепа, оказана на Украйна.

Матс Люнгквист коментира, че независима групировка не може да бъде съвсем изключена, но е много малко вероятна. На теория има няколко големи компании, които може да стоят зад взривовете, допълва шведският следовател. "Не изключваме никой, но държавно участие - директно или индиректно, е най-вероятната версия на базата на всички обстоятелства", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
В Швейцария се намираше Център, който следеше за сигурността на СП1 и СП2. Там е имало пълни данни на всичко, що се е движело около тях. Имаше и един шеф на компанията. Шефът го ликвидираха заедно с екипа в самолета, както е летял около мястото на катастрофата, дни преди диверсията. Центърът е бил ликвидиран и всичко изнесено от него. Та тия от яхтата с мноо дълги ръце, ве!? А Рашата има да се вайка като вдовица за..., вместо да ошамари селския хулиган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... на фонът на смрадта , която се разнася от устата ти , всичко друго е като сутрешна мъгла ... изрожденски амбрeaж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 17
wart
преди 1 година
Още по време на строителството на Газопровода при проверка беше намерено взивно устройство поставено до тръбопровода даже имаше надпис като казаха,че при учение на НАТО паднало от и не се забелязали,че го няма( има даже снимки на взивното устройствопо всякавериятност щяха да го взивят по късно). Със сигурност и без знанието на Световното зло наречена Америка никой не може да го направи но ,че Англия също е участник е беспорно без тях и знанието им не възможен нито един терористичен акт да се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 12
pinoccio
преди 1 година
До: zelka007А, бе, ауспух, пак ли одимяваш всичко тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 7
ratten
преди 1 година
то деменциралия извършител си каза и преди и след взрива, но "разследващите" още се чудят, как да не "открият" кой избомби тръбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 70
zelka007
преди 1 година
преките извършители едва ли са оставили улики , директно водещи до поръчителя на взривовете . но всички косвени улики водят до рашибозуците и техната политическа и икономическа изгода от взривяването ... !! ... туканка и РФСССРРФСССР би го потвърдил ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още