IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Енергийното оръжие" на Путин се обръща срещу него

Повече от 15 месеца след началото на войната в Украйна "Газпром" не може да намери алтернативни пазари за газа

14:01 | 02.06.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Малко преди началото на зимата руските пропагандисти публикуваха клип на замръзващите от студа европейци, които без руските изкопаеми горива са принудени да изядат своите домашни любимци, припомня европейското издание Politico. Шест месеца по-късно цената на природния газ на европейските пазари се срина до нивата отпреди войната и вече опипва и пода от 20 евро за мегаватчас.

На нидерландската борса TTF търговията на 1 юни затвори на ниво от 23,10 евро за мегаватчас, което е близо до нивата от септември 2021 година, когато енергийната криза в Европа тепърва се зараждаше. Само преди по-малко от година пазарите реагираха нервно на всеки коментар за намалени доставки на газ от Русия, а спиране за необявен планов ремонт на "Северен поток 1" доведе до рекорд на газа от 350 евро за мегаватчас в края на август 2022 година.

Сега доставките по газопровода са напълно преустановени, след като три от четирите тръби на проекта бяха взривени. Но търговията вече е освободена от опасенията за руските действия, зависимостта на Европа от руския газ е намалена, а руският президент Владимир Путин изглежда загуби лостовете си в Европа, отбелязват анализатори пред Politico.

Според анализаторската компания ICIS, чийто фокус е насочен към суровините, дори и при промяна на политическата ситуация, едва ли някой в Европа ще подпише нов договор за доставката на руски изкопаеми горива в големи обеми. От Института за изследвания на международната политика пък отбелязват, че плановете на Москва чрез енергийна криза да накара Европа да спре да подкрепя Украйна, също не са сработили.

Експертите са категорични, че "енергийното оръжие" на руския президент Владимир Путин се е провалило и не е успяло да причини сериозни социални или политически сътресения в най-големите поддръжници на Украйна в Европа. Нещо повече - сега положените усилия да се срине Европа се обръщат срещу Русия, която така и не успя за тези месеци да намери нов пазар за газа си (за разлика от петрола, който се насочи към Азия - б.р.).

През 2021 година Русия осигуряваше почти половината от вноса на газ в Европа (средно над 150 млрд. куб. метра годишно). Към края на 2022 година руският дял в газовия внос е 13% и продължава да намалява. Москва обаче няма алтернативни тръби и опитите да замести европейския пазар ще отнемат години - газопроводът "Силата на Сибир 2", на който разчита "Газпром" за диверсификация на пазарите, все още не е изцяло договорен и ако бъде реализиран, това едва ли ще стане преди началото на 30-те години на този век.

Юри Шафраник, бивш министър на енергетиката по времето на Борис Елцин, признава, че загубата на газовия пазар е проблем за Русия, но допълва, че и намирането на алтернативи не е било безболезнено за ЕС и част от индустрията намали производството си заради волатилността на пазара.

Страните се обърнаха към други партньори - САЩ, Египет, Норвегия и т.н., разказва и комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон пред Politico. Тя обаче отчита, че част от страните в Източна Европа продължават да купуват газ от Русия, което може да подкопае единството на общността в един момент, но и допълва, че Брюксел работи активно с тези членове за диверсификация на доставките.

За Симсон няма вариант отношенията с Русия да се върнат до нивата отпреди войната в Украйна. "Трябва да защитим сигурността на доставките си", казва още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Ти вярно ли си толкова кухх? Не си ли виждал в София човек, който предната вечер е бил не в Калофер, а в Париж или Берлин, напр? Калофер е на 160 км. от София по Подбалканския, или 2ч. спокойно каране, а връщане през Карлово-Пловдив-Пазарджик-Панагюрище-Златица-София са 300 км. и 6 часа с много спиране и яваш. Да, вчера до обед бях в София, вечерта бях на зарята в Калофер, днес писах от Панагюрските колонии, а сега от София. Докел, или бъгяса и пак ще изкараш син екран с редовните фъш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 7
sssaaa
преди 9 месеца
Фекалния тотално изтърбуши. Върви виж на сайта на КЕВР разрешителните за изграждане на ФЕЦ. После влез в Кадастър (безплатно е) и виж парцелите на които се строят къде се намират и коя категория земя са. Това че се изграждали ФЕЦ на земи, които не са земеделски е абсолютна лъжа, просто им сменят статута преди да представят инвестиционните си намерения. Та такава ни е Евроатлантическата ценностна система, документчета ни трябва и всички става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 18
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 *** на към Гълабово, твар недоносена.... и кво лъжеш, нали вчера беше в Калофер :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 12
data
преди 9 месеца
Квото и да си говорим работата съвсем утече . Следващото поколение панели са с КПД 30-40 % което е между 50-100 % от сегашните инсталирани мощности . Демек , няма друга енергийна мощност която да има перспективата да увеличи ДВОЙНО капацитета си .при запазване на площите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 21
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... тъъъппп , къде си видел земеделска земя по хълмове вееее , нефелен ... :))) ... ти въобще знаеш ли как се категоризира земята ?! кое е земеделска земя ?! и въобще откъде се започва да се строи дори една барака ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 12
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Ид диот! *** и виж какво сте изссррали! Не е само там! От ляво на пътя от Дупница за Самоков идете и вижте в какво се превръщат южните склонове на Витоша! Дюн! Показваха по фантастетата уродливи чужди колонизирани планети с такива пейзажи. Ще направите земята такава, преди да фръкнете до Луната! ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 15
Tikva007
преди 9 месеца
До: Tikva007: Огромни площи плодородна земя и цели масиви от хълмистия красив пейзаж преди Панагюрище е черен! Антрацит, на фона на тук-там останали зелени петна.. Поправка: отляво в посока Панагюрище. Хиляди акри черна гаддост по хълмовете! И какво става с тази почва,която повече няма да види слънце? Тъпоглавците си мислят, че това ще мине без последствия, както съ си мислели и за фосилите. Тъъппакоу, АЕЦ заема няколкостотин декара и дава 2 ГВт. ФВЕЦ ще покрие с черно милиони плодородна земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... *** ypyд тъъпп ... !! ... легаш под оня kaтuл sssaaa и ядеш ... ще си паснете перфектно ... според ЗУТ е забранено да се строят фотоволтаици на земеделска земя ... :))) ... щот много ти знае kpeтенската лeйка , оди пробвай да строиш на земеделска земя да те видя ... имаш поне 7 (СЕДЕМ) институции с които съгласуваш преди въобще да започнеш да мислиш за присъединяване към енергото !!!!! и в енергото дори не те поглеждат ако немаш резолюция на тех , не да те включват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 18
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Boklyk! Какво си се разпищолил тук като марсилска ховрра? Специално се логвам да ти тегля една майна, защото ме потресе една гледка. Само псувни в каската не вършат работа и решавам да те изпрющя тук, а ти съвсем на място си са заявил. Днес минах от Пазарджик към Панагюрище и призовавам всички да минат и видят от дясно как се променя красивата и зелена България. Огромни хълмисти масиви с плодородна земя са почернели от ФВЕЦ. Лунен пейзаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
0pk
преди 9 месеца
Според тия графики тука, сме спестили около 1/4 от потреблението на газ. https://***.consilium.europa.eu/bg/infographics/gas-demand-reduction-in-the-eu/ Ако спестим още 1/4, Путин окончателно ще капитулира - гаранте! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още