IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на директорите на "Газпром" не препоръча да бъдат плащани дивиденти за 2022 г.

Компанията отчита спад на печалбата от 41% през 2022 година, а износът към Европа и Китай е едва 100 млрд. куб. метра

20:53 | 23.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Съветът на директорите на "Газпром" препоръчва на акционерите на компанията да не одобряват плащането на дивиденти за 2022 година. Това съобщават от компанията в своя канал в Telegram.

Причината са финансовите резултати от дейността на "Газпром" през миналата година - печалбата на компанията намалява с 41,4% до 1,2 трилиона рубли (14,9 млрд. долара). Причината за този спад от "Газпром" виждат в увеличените данъчни плащания през втората половина на миналата година.

Но през 2022 година добивът намалява с 20% до 412,6 млрд. куб. метра, а износът на газ в страните извън Общността на независимите държави, тоест към Европа и Китай, се свива с 45,5% до 100,9 млрд. куб. метра.

В съобщението си от "Газпром" отбелязват, че през миналата година вече са изплатили дивиденти на своите акционери, базирайки се на добрите финансови резултати към първото полугодие. Тогава бяха определени дивиденти в размер на 51,03 рубли на акция, или общо 1,2 трилиона рубли. Това е рекорд в историята на компанията, както и за фондовия пазар в Русия, пише още зам.-председателят на Управителния съвет на "Газпром" Фамил Садигов.

Заседанието на акционерите на "Газпром" е насрочено за 30 юни.

През миналия юни акционерите на компанията също гласуваха да не бъдат плащани дивиденти, а фокусът да бъде насочен към инвестиционната програма на "Газпром". Това предизвика срив на цената на акциите на компанията за няколко дни. След това обаче рекордната печалба за първото полугодие промени решението на Борда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Тия бяха дотук с дивидентите...Който е,бал, еб$ал , кака се ожени,както гласи една стара китайска мъдрост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Хахааа, Митьоо, мазна твар, къде си бре??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още