IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е отложила плащания за газ към Русия на стойност 600 млн. долара

Връзките между двете държави в енергийния сектор се задълбочават

17:12 | 10.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция е отложила плащания за руски газ на стойност 600 млн. долара за 2024 година, съобщава Ройтерс като се позовава на свои източници. Според условията на споразумение, постигнато в началото на май страната може да отложи плащания за газ към Русия на стойност до 4 млрд. долара.

На 3 май енергийният министър Фатих Дьонмез съобщи за договорката с руската страна, но не уточни нито сумите, нито времето, за което се задължат плащанията. Двете страни започнаха преговори по този казус още в края на 2022 година. През миналата година разходите за енрегоресурси на Турция се удвоиха и достигнаха 97 млрд. долара.

Турция е зависима от вноса на енергийни суровини, въпреки находките на природен газ в Черно море. Русия е един от основните доставчици на газ (40% от общия внос през 2022 година), макар че Анкара има терминали за втечнен газ и получава тръбен газ от Азербайджан. Турция има потенциал да бъде още по-важен партньор за Москва на фона на плановете за изгарждане на газов хъб на територията на страната.

Връзките между Турция и Русия се задълбочават не само в газовото поле - "Росатом" изгражда първата ядрена централа в страната. Руската компания вече направи първите доставки на гориво и ще бъде оператор на АЕЦ "Аккую".

Анкара не спазва санкциите на Запада срещу Русия, но в същото време доставя бойни дронове за Украйна. Турция стана посредник между двете воюващи страни в зърнената сделка, която позволи износа на селскостопански стоки от три украински пристанища на Черно море.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ядоса своите съюзници от НАТО, купувайки системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Тогава турската страна заяви, че е член на Алианса, но трябва да има баланс на връзките си със съседните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
За Турция е добре, че започна да си добавя газ от Черно море и това доста ще ги дръпне напред като нация. Ето затова е важно и ние да вървим в тази посока... за да си осигурим истинска енергийна сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още