IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция постигна отлагане на плащанията към "Газпром"

Москва изглежда склонна на отстъпки на фона на плановете на Турция да изгради газов хъб на своята територия

17:34 | 03.05.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руският газов гигант "Газпром" се е съгласил на отлагане на плащанията за доставки на газ на Турция, съобщава Ройтерс, цитирайки турския енергиен министър Фатих Дьонмез. Той не уточнава кога е постигнато споразумението, нито за какъв срок е то. През октомври 2022 година Bloomberg написа, че Анкара се опитва да отложи плащанията си за руски газ след 2024 година. 

Разходите за покупка на енергоресурси през 2022 година се удвоиха и достигнаха близо 97 млрд. долара, припомня агенцията. Причината е нестабилността на пазарите след началото на войната в Украйна.

Повишаването на цената се случи по начин, по който никой не можеше да предвиди, коментира турският енергиен министър в интервю за Haber Global. На този етап от "Газпром" не коментират изказването му, допълва още Ройтерс.

Разходите за енергоресурси на Турция започнаха да намаляват в началото на 2023 година, сочат правителствените данни. За първите четири месеца на годината те са вече с 19% по-ниски на годишна база, допълват оттам.

През 2022 година Турция договори намаляване на цената на природния газ от Русия. Москва изглежда благосклонна да изпълни исканията на Анкара на фона на плановете за изграждане на газов хъб на територията на Турция. На теория това може да върне европейския пазар на "Газпром" - смесвайки газа от различни източници, включително и от собствените си залежи, Турция ще може да продава собствен микс на своите европейски съседи.

Подобни опасения имаше и във връзка със сключения в началото на годината договор за ползване на терминалите за втечнен газ на Турция от страна на България. Властите у нас обаче са категорични, че при търговете за доставка изискват уверение от компаниите, че газът не е с руски произход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още