IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия достави първата партида ядрено гориво за АЕЦ "Аккую"

Вниманието по време на церемонията беше съсредоточено върху турския президент реджеп Тайип Ердоган

18:49 | 27.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Изграждането на АЕЦ "Аккую". Снимка: "Росатом"
Изграждането на АЕЦ "Аккую". Снимка: "Росатом"

Руската "Росатом" достави първата партида ядрено гориво за АЕЦ "Аккую" и връчи сертификат, с който централата беше обявена за ядрен обект, пише ТАСС. В церемонията се включиха онлайн двамата президенти на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин.

Присъствието на Ердоган привлече много по-голям журналистически интерес, след като турският президент се почувства зле по време на жив ефир във вторник (25 април) и се появиха коментари, че може да е получил инфаркт. Официално позицията на властите в Анкара, че турският президент има вирус, но е в добро състояние.

Ердоган говори в продължение на 7 минути и изглеждаше изморен, отбелязва Bloomberg. Като цяло обаче появата му намалява опасенията за здравословното му състояние, макар че турският президент засега отлага повечето събития от своята предизборна кампания, допълва агенцията.

По време на церемонията Ердоган коментира, че се надява четирите реактора на АЕЦ "Аккую" да заработят до 2028 година.

Това е първата ядрена централа в Турция. Проектът предвижда изграждането на четири реактора от типа ВВЕР 1200 по технология на "Росатом". Цената е около 20 млрд. долара, изцяло финансирани от руската страна, стана ясно още от изявлението на турския президент.

АЕЦ "Аккую" е и първата в света реализирана по схемата Build-Own-Operate ("изграждай-владей-експлоатирай").

"Това е водещ проект, който носи както взаимни икономически ползи и допринася за укрепване на многостранното партньорство между нашите две държави", коментира по време на церемонията руският президент Владимир Путин. Той обърна внимание на бързата реализация на проекта - строителството започна преди пет години.

Когато АЕЦ "Аккую" заработи Русия може да намали доставките на газ за Турция, коментира още руският президент, цитиран от Bloomberg. Русия е основен доставчик на енергийни продукти за Турция - около 25% от петрола и над 40% от природния газ. Анкара не се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва, наложени заради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 21
OHЯ
преди 1 година
Скоро ще се освободим , ама истински , от изостаналата сибирска cMpaд ! Благодарение на ботоксовия бункерен плъх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Какво доживях - в Германия спират АЕЦ, в Турция ги строят и пускат в екслоатация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
силно препоръчвам на нефелните копейкопоклонници , да видят снимки от пресконференцията на истинският занулен детеубиец , това е бункерната холограма ... и после когато дават как човек приличащ на него , ходи по разни щабове в Украйна , да не се превъзбуждат и подмокрят , къф богатир бил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
хаха ... туканка нали се пънеха всекви чeбурашки , преди петилетка ... са ще видите аккую ще е пусната и ще работи , са ще видите пакш ще е пусната и ще работи ... и дежурното , ако ние бехме започнали беляНЕ ... аккую е под кривата круша като гледам строителните дейности , има барем петилетка пред нея и то само за първият реактор , другите поне още 10 годинки ... пакш е наникъде , ни кинти ни разрешителни ... то рассийката е заникъде , кво остава за централите финансирани от нея ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Антирекламата е също реклама ,но от казионни медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още