IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция се тревожат, че АЕЦ "Аккую" може да е заплаха за регионалната сигурност

С изграждането на ядрените реактори Турция ще добие ноу-хау да разработи ядрено оръжие, смятат в Атина

22:28 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Аккую&quot;. Снимка: Akkuyu Nuclear</em></p>

Площадката на АЕЦ "Аккую". Снимка: Akkuyu Nuclear

В Гърция се опасяват, че АЕЦ "Аккую" може да се окаже заплаха за регионалната сигурност, пише англоезичното издание "Катимерини". Преди три седмици гръцкият външен министър Никос Дендиас е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и е споделил тези свои опасения, разказва изданието, позовавайки се на свои източници.

Според Дендиас Турция отказва да сподели информация за централата, която е най-големият руски инвестиционен проект в региона.

Опасенията в Атина са, че с изграждането на ядрените блокове в АЕЦ "Аккую" Турция ще придобие и ноу-хау, което ще й позволи да разработи ядрено оръжие. В момента Турция планира изграждането на три ядрени централи (една от тях в близост до границата с България) и подготвя кадри за тяхното управление. Гръцките тайни служби обаче имат информация, че страната търси достъп до стоки и ресурси с двойно предназначение.

Според "Катимерини" турският президент Реджеп Тайип Ердоган не крие своето желание да направи Турция "ядрена държава". През септември 2019 година той е коментирал пред свои съпартийци, че "някои държави притежават ракети с ядрени бойни глави и ни казват, че ние не можем да имаме".

"Това е нещо, което не мога да приема", е казал Ердоган.

В момента Турция строи АЕЦ "Аккую" с технологията на "Росатом", като стойността на проекта е около 22 млрд. долара, пише още гръцкото издание. Очаква се централата да бъде пусната в експлоатация през 2025 година. Според оценките блоковете ще произвеждат 8-10% от потребяваната в страната електроенергия.

По отношение на проектите за другите две ядрени централи няма яснота на какъв етап са. Според "Катимерини" през 2013 година Турция е започнала преговори за АЕЦ Синоп с японската Mitsubishi Heavy Industry и френската Areva. Японците обаче са се отказали от проекта и работата по него е спряла.

Третата централа, която планира Анкара,  се намира в областта Игнеада - само на 5 километра от границата с България. За нея Турция преговаря с китайски инвеститори.

В Турция има две уранови находища. През 2015 година едното от тях беше поето от американска компания, но три години по-късно тя се отказа под натиска на "отношенията между САЩ и Турция", пише "Катимерини". Анкара поддържа и тесни контакти с Нигер и ЧАД, които също имат богати находища на уран и според гръцките дипломати причината за тези отношения са ядрените амбиции на Турция.

В момента Турция и Русия работят съвместно по обучението на ядрени инженери за централите. Очаква се, че докато заработят първите блокове страната ще има подготвени 140 души и още 110 студенти по ядрена физика. Анкара има и резервен план - разговаря с Украйна за подготовката на кадри, ако случайно връзките с Русия се обтегнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още