IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: ЕЦБ нарочно не дава ясен сигнал доколко ще покачи лихвите

Все още трябва да работим върху оптималната си скорост, смята главният икономист на банката

12:37 | 16.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) нарочно дава неясни сигнали до какво ниво ще трябва да се покачат лихвените проценти, за да се осигури, че инфлацията ще се върне към целта от 2%. Това каза главният икономист на ведомството Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

На последното си заседние през септември, когато регулаторът одобри безпрецедентните 75 базисни пункта (б.п.) повишение, централните банкери се съгласиха, че на следващите няколко заседания лихвите ще продължат да бъдат увеличавани. Следващата среща на банкерите е на 27 октомври.

"Не се опитваме да сме твърде конкретни къде е целевото равнище (на лихвата), къде е крайното равнище, защото то ще се мести с постъпването на данните", аргументира се Лейн. "Затова вместо да казваме, че това е нашето число и точка, ние се опитвахме да сигнализираме, че където това ни отведе, е там, където ще бъдем", допълни икономистът.

Трейдърите смятат, че в края на октомври предстои още един ход от 75 б.п., като са в очакване на лихва от 3%.

Сред редиците на ЕЦБ вече се говори и за намаляване на баланса на банката от близо 9 трлн. евро.

"През септември казвахме, че смятаме, че лихвите трябва да бъдат покачени на следващите няколко заседания, преди да достигнем нивото, необходимо, за да се върне инфлацията навреме до 2%. Имаме добро разбиране как лихвите влияят на икономиката, как лихвените проценти влияят на ценовите динамики", каза Лейн.

Въпреки че "е ясно, че вече сме далеч от ситуация, в която максималното увеличение е 25 б.п., все още трябва да работим върху оптималната си скорост", допълни главният икономист на ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Накратко, какво е казал Лейн - "Всичко върви на самотек и ние НЕ управляваме нищо."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още