IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс: ЕЦБ трябва да продължи с покачването на лихвите и през 2023 г.

Не виждам необходимост да имаме толкова голям баланс, смята управителят на Латвийската централна банка

15:06 | 17.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да покачва лихвите и след края на годината - период, който според все повече икономисти ще донесе рецесия за еврозоната. Такава препоръка отправи управителят на Латвийската централна банка и член на ЕЦБ Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

Причината за по-дълготрайната му ястребова* позиция е, че високата инфлация вероятно ще се запази въпреки икономическия спад. Банкерът подкрепи още един ход от 75 базисни пункта (б.п.) на предстоящото заседание на ЕЦБ този месец и други 50 или 75 б.п. на последната среща на банкерите за тази година през декември.

 

"Като се има предвид настоящият тренд, не виждам никаква нужда да поставим на пауза (затягането) след това. Темпът може да се забави до известна степен и бих казал, че може да започнем да използваме по-голям набор от инструменти, за да работим по цялата крива на доходността", обясни Казакс по време на интервю във Вашингтон.

След 11 години на евтини пари ЕЦБ започна постепенно да затяга паричната си политика, като някои централни банкери смятат, че след като лихвата достигне неутрално равнище, е редно ситуацията да се преоцени.

Смята се, че неутралното равнище е около 1,5-2%, а очакванията са лихвата да го достигне преди края на годината, заради което някои от по-ястребово настроените банкери, като Казакс, вече започват да настояват за вдигане на показателя до ограничаващо ниво.

Миналата седмица Пиер Вунш, ръководител на Белгийската централна банка, каза, че лихва по депозитите от 3% - понастоящем на ниво от 0,75% - не е неразумна идея, като се имат предвид перспективите за ръста на потребителските цени, които вече са пет пъти над целевото равнище. Управителят на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот смята, че е необходимо лихвите да са над неутралното равнище, но достигането му трябва да стане с по-бавен темп.

Обсъждано предложение в последните седмици и е т.нар. количествено затягане, което може да започне през 2023 г.

"Просто не виждам необходимостта да имаме толкова голям баланс. Освен това, ако затягаме паричната си политика, то е необходимо всички инструменти да сочат в същата посока", каза Казакс. Понастоящем балансът на ЕЦБ е близо 9 трлн. евро.

По думите му важен урок от пандемията е, че паричната политика е ефективна, когато е "комбинирана с различни инстрименти". Въпреки че лихвите са "предпочитания" инструмент на ЕЦБ, "трябва да обмислим използването на същата стратегия, когато вървим в посока затягане", като вземем предвид рисковете за финансовата стабилност".

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ама как така ?В България брокерите на имоти,агенциите за недвижими имоти,Тихомир Тошев от Кредит Център ,медии,телевизии,сайтове обещаваха евтини кредити и ниски лихви,топ инвестиции ,как кредита бих изгоден в среда на висока инфлация ?!!Какво стана ,само преди 6 месеца всичките кредитополучатели биваха облъчвани и манипулирани да теглят кредити ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още