IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс: ЕЦБ трябва значително да повиши лихвите

Несигурността е висока, но лихвите трябва да нараснат много дори на фона на рецесионните рискове, смята централният банкер

10:34 | 03.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската центрлана банка (ЕЦБ) трябва значително да повиши лихвите, за да пребори рекордното покачване на цените, дори при възможна рецесия в еврозоната. Такова мнение изрази членът на ЕЦБ и ръководител на Латвийската централна банка Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

“Лихвите ще продължат да растат значително“, увери Казакс в ефира на латвийска телевизия. „Разбира се, несигурността е много висока, особено във връзка с войната в Украйна. Други централни банки също покачват лихвите, за да забавят инфлацията“, допълни банкерът.

Изказването му повтаря вече направените коментари от негови колеги, в т.ч. този на управителя Кристин Лагард. Преди дни тя посочи, че ще има допълнителни лихвени увеличения на лихвите.

"Нашият мандат е ценовата стабилност и трябва да го изпълним, като използваме всички налични инструменти. Твърдо решени сме да направим каквото е необходимо, за да върнем инфлацията към целта ни от 2%", каза тогава Лагард.

По-рано през седмицата стана ясно, че инфлацията в еврозоната е достигнала 10,7% през октомври – резултат, който е над очакванията, и е над пет пъти по-висок от целта на ЕЦБ за 2%.

Изказването на Казакс дава началото на силен четвъртък, в който се очакват коментарите на десет представители на ЕЦБ, в т.ч. на Лагард. Инвеститорите ще следят за сигнали какво предстои да се случи следващия месец, когато е последното за годината заседание на ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
Шматарок
преди 1 година
бой с 100б.п за 2 3 -месечия под ред и ще видим как инфлацияра реагира на това. при Ковид вълната беше шоково ваксиниране..за какви плавни стъпки говорим, след като закъсняваме с 6 месеца вече?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още