IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Трябва да продължим със затягането дори при нараснали рецесионни рискове

Твърдо решени сме да върнем инфлацията към целевото равнище, увери управителят на ЕЦБ

11:23 | 01.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да покачва лихвите дори ако вероятността от рецесия в еврозоната нарасне. Такова мнение изрази управителят на банката Кристин Лагард в интервю, цитирано от Ройтерс.

Миналата седмица регулаторът одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.), като покачи лихвата по депозитите до 1,5% - най-високото ниво от 2009 г. насам.

"Нашият мандат е ценовата стабилност и трябва да го изпълним, като използваме всички налични инструменти. Твърдо решени сме да направим, каквото е необходимо, за да върнем инфлацията към целта ни от 2%", каза Лагард пред латвийския медиен сайт Delfi, донякъде повтаряйки своето послание след заседанието.

"Целта е ясна, но още не сме стигнали до нея", посочи Лагард, но не уточни къде може да се сложи край на лихвените повишения. "Ще имаме допълнителни увеличения в бъдеще", допълни централният банкер.

Годишна инфлация в еврозоната през октомври. Източник: Евростат Годишна инфлация в еврозоната през октомври. Източник: Евростат

В понеденик стана ясно, че инфлацията в еврозоната се е ускорила значително през октомври, достигйаки 10,7% на годишна база. Най-голям принос сред основните двигатели на движението отново е имала енергията (41,9% годишно повишение спрямо 40,7% през септември), следвана от храните, алкохола и тютюневите изделия (13,1% ръст спрямо 11,8% месец по-рано), неенергийните индустриални стоки (6% ръст спрямо 5,5%). На последно място са били услугите, които са поскъпнали с 4,4% спрямо 4,3% през септември.

Към момента ЕЦБ е повишила лихвите с общо 200 базисни пункта от отрицателното им равнище, като според пазарите депозитната лихва ще достигне двоен размер от 3% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Арматурното джилязо е в стагдефляция. Работайте, братья!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Целта е ясна, но още не сме стигнали до нея", посочи Лагард, но не уточни къде може да се сложи край на лихвените повишения.-`Чакаме следващи статийки ,платени медийни публикации от Бългериън Пропъртис и Полина Стойкова ,Тихомирчо Тошев от Кредит Център ,Адрес,Арко Риъл естейт ,Георги Шопов от камарата на строителите и собственик на фирмата Тобо груп....и още и още специалисти -брокери и посредници -Как ще поемете отговорност за статиите от преди 6 -9 месеца в Инвестор ?Колко народ се подлъга ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Сега се употребява създаващ щети метод за европейска финансова политика. Министерствата на финансите на държавите от еврозоната влияят за промени на покупателната способност на еврото. Европейската финансова неправилност причинява сегашната инфлация в еврозоната.ЕЦБ е некомпетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.След сегашната еврозона с употреба на създаващ щети метод за европейска финансова политика ще съществува еврозона с подобрен метод за европейска финансова политик ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още