IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Постигнахме значителен напредък в оттеглянето на паричните стимули

Бъдещите ни решения ще продължат да зависят от данните, увери управителят на регулатора

17:26 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повишихме трите си основни лихви със75 базисни пункта (б.п.) и очакваме допълнително да ги повишим. С това трето поредно лихвено увеличение постигнахме значителен напредък в оттеглянето на адаптиращата парична политика. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от ведомството.

По-рано през деня ЕЦБ одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 б.п., с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото равнище от 2009 г. насам.

„В последните месеци покачващите се цени на енергията и храните, проблемите със снабдителните вериги и следпандемичното възстановяване доведоха до разширяване на ценовия натиск и до ръст в инфлацията“, която през септември достигна 9,9% на годишна база, обясни централният банкер.

По думите ѝ е вероятно икономическата активност в еврозоната да се е забавила значително през третото тримесечие, като се очаква допълнително отслабване през остатъка от тази година и началото на 2023 г.

Що се отнася до икономическото развитие, според Лагард постъпващите данни потвърждават рисковете пред него. „Продължителната война в Украйна продължава да е голям риск“, каза ръководителят на банката. В същото време рисковете пред инфлационните перспективи остават възходящи, като в „средносрочен план инфлацията може да се окаже по-висока от очакваното“.

„Бъдещите ни решения ще продължат да зависят от данните и ще следваме (постепенен) подход от заседание на заседание“, увери Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още