IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Компасът на ценовата стабилност определя всяко действие на ЕЦБ

Един от факторите, влияещи на инфлацията, са климатичните промени, смята управителят на ведомството

19:00 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната цел на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да поддържа цените стабилни. Това заяви за пореден път в понеденик управителят на ведомството Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

В края на октомври ЕЦБ повиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) за втори пореден път в последните три месеца, като така депозитната лихва достигна 1,5% - най-високото ниво от 2009 г. от юли насам, когато започна и цикълът на парично затягане, с който банката повиши лихвите с общо 200 б.п. досега.

„Основната ни цел е да поддържаме цените стабилни. Това е компасът, който определя всяко едно наше действие сега повече от всякога“, посочи централният банкер.

„За да изпълним тази основна отговорност, имаме нужда от цялостната картина на всички фактори, влияещи на инфлацията, така че нашите политики да останат ефективни“, допълни Лагард.

По думите ѝ един от тези фактори са климатичните промени, „като се има предвид широкоразпространеният им ефект върху нашата икономика“. „Ако не отчетем въздействието на изменението на климата върху нашата икономика, рискуваме да пропуснем ключова част от цялостната картина“, допълни Лагард.

Годишна инфлация в еврозоната през октомври. Източник: Евростат Годишна инфлация в еврозоната през октомври. Източник: Евростат

Малко по-рано в понеделник Франсоа Вилроа дьо Гало, управител на Френската централна банка, посочи, че ЕЦБ не трябва да спира с лихвените повишения, докато не стане ясно, че инфлацията е достигнала своя връх.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат от миналата седмица показаха, че годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 10,7% през октомври, или над пет пъти над целевото равнище на ЕЦБ от 2%.

"Не трябва да спираме с лихвените увеличния, докато инфлацията не достигне своя връх“, каза Дьо Гало в понеделник, като допълни, че може да не остава много до достигането на неутралното лихвено равнище – тоест такова, което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

„Не сме далеч от неутралното ниво, отвъд което нашият темп на затягане може да бъде по-гъвкав и евентуално по-бавен“, прогнозира управителят на Френската централна банка.

Миналата седмица обаче Лагард изрази малко по-различно мнение, като намекна, че може да се наложи лихвите да бъдат повишени до ограничаващо растежа равнище. "Работата ни е далеч от това да е свършена. Оттеглянето на стимулите може да не е достатъчно за връщането на инфлацията спрямо нашата цел", добави тогава Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още