IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: ЕЦБ не трябва да спира с лихвените повишения, докато инфлацията не достигне връх

Не сме далеч от неутралното лихвено равнище, отвъд което затягащият темп може да бъде евентуално по-бавен, увери централният банкер

12:30 | 07.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да спира с лихвените повишения, докато не стане ясно, че инфлацията е достигнала своя връх. Такова мнение изрази централният банкер на Франция и член на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало в интервю за The Irish Times, цитирано от Ройтерс.

От юли насам ЕЦБ повиши лихвите с общо 200 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото си ниво от 2009 г. насам.

„Не трябва да спираме с лихвените увеличния, докато инфлацията не достигне своя връх“, каза Дьо Гало в понеделник.

Миналата седмица предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала 10,7% през октомври, или над пет пъти над целевото равнище на банката.

Бързото парично затягане в опит да се озаптят тези ценови движения доближи ЕЦБ до достигането на неутралното лихвено равнище – тоест такова, което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

„Не сме далеч от неутралното ниво, отвъд което нашият темп на затягане може да бъде по-гъвкав и евентуално по-бавен“, прогнозира управителят на Френската централна банка.

За тази година остава още едно заседание на ЕЦБ през декември, като очакванията на пазарите са регулаторът да се върне на ходове от по половин процентен пункт, след като в последните два месеца повиши лихвите с по 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 1 година
Отлагането винаги води до болезнено осъзнаване, но за политиците е важно да не е в техния мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Забавят ли от ЕЦБ темпа на лихвите и не намалят ли малко баланса за огромно съжаление $ ще стигне 2,20лв. А когато осъзнаят че са сгрешили (както осъзнаха твърде късно че трябва агресивно да вдигат ливхите), вероятно ще има много последици за икономиката в ЕС. Европейските инвеститорите ще се насочат към САЩ и тук безработицата ще скочи много сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още