IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационният натиск в САЩ се охлажда леко през октомври

Забавяне е отчетвно както при ръста на основния индекс на потребителските цени, така и при общия показател

16:26 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят, измерващ движението на потребителските цени в САЩ, е нараснал с по-малко от очакваното през октомври, което може да накара Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се увеличава с 0,3% спрямо данните от предходния месец, според изчисления на Министерството на труда. На годишна база ръстът на потребителските цени се забавя до 6,3% спрямо 40-годишния връх, регистриран през септември – 6,6%.

Общият индекс на потребителските цени се повишава с 0,4% на месечна база през октомври, подкрепен от покачването на цените на бензина, като на годишна база увеличението достига 7,7% - отново забавяне спрямо регистрираните през септември 8,2%.

Прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха 0,6-процентно месечно увеличение на основния показател и 0,5% ръст на общия индекс.

Преди това председателят на Федералния резерв за Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че централните банкери се опитват усилено да постигнат меко кацане за американската икономика, но няма да се поколебаят в ограничаването на високата инфлация.

„Ще върнем инфлацията надолу“, каза Кашкари в сряда на събитие, организирано от Университета в Южна Дакота. „Ангажирани сме да направим каквото е нужно“.

Фед повиши основните лихви със 75 базисни пункта миналата седмица за четвърти пореден път до целеви диапазон от 3,75% до 4%, докато се бори с най-високата инфлация от 40 години насам.

Председателят на регулатора Джером Пауъл коментира пред журналисти след решението, че може да се наложи лихвите да се вдигнат до по-висок връх спрямо предишните очаквания на фона на разочароващите данни, макар че предположи, че централните банкери може да се насочат към по-слабо увеличение на някои от следващите си срещи.

Следващото заседание на представителите на Фед е на 13-14 декември. Инвеститорите клонят към мнението, че те ще забавят темпа на увеличение на лихвите до 50 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още