IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Бекяров: Икономиката на САЩ ще излезе от рецесията по-бързо от еврозоната и Великобритания

Пикът на инфлацията в еврозоната ще е между 11 и 12%, а спадът няма да е рязък, коментира главният валутен дилър за България в iBanFirst

22:50 | 03.11.22 г.

През 2023 година рецесията е почти на 100% сигурна. Щатската икономика е в много по-добра кондиция в момента и тя би излязла от евентуална рецесия много по-бързо от еврозоната и Великобритания. Тази прогноза направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, като се позова на макроикономически прогнози на глобалния доставчик на финансови услуги iBanFirst.

Той потвърди, че проучването показва, че светът се намира в безпрецедентна ситуация и толкова отрано се предвижда рецесионен цикъл в икономиките.

„Това е в резултат и на политиката на централните банки, които са доста рестриктивни в последните няколко месеца", каза експертът. "Знаем за повишението на лихвите в САЩ, в Европа и във Великобритания и се очаква до голяма степен рецесионните очаквания да се сбъднат в началото на 2023 година.“

Той потвърди, че много от индексите, които прогнозират бъдещото развитие на икономиките, спадат, а водещите индикатори, като производствените индекси, вече отбелязаха спад почти навсякъде под 50 базисни точки.

Веселин Бекяров напомни за изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който смята, че мекото приземяване става все по-илюзорно и най-вероятно и икономиката в САЩ ще изпадне в рецесия, което означава отрицателен ръст на БВП.

„Колко дълбока и продължителна ще е рецесията предстои да видим", каза Бекяров, но отбеляза, че от вчерашното заседание на Фед става ясно, че няма да има намаление на лихвите поне до 2024 година, което означава вдигане на лихвата до около 5%. Той отбеляза, че това е, де факто, пикът, до който могат да достигнат лихвите. Все пак експертът допусна, че може да настъпи някаква промяна на пазарните нагласи, ако следващите месеци данните за инфлацията покажат намаление.

Що се отнася до еврозоната, Бекяров посочи, че тя се бори с други проблеми, като енергийната криза. „Инфлацията в еврозоната достигна 10,7% по данни за октомври, отчетени в началото на тази седмица. Тя все още расте. Композицията на инфлацията показва, че почти по всички параграфи тя се покачва, като при енергията е най-осезаемо. Но именно тук можем да очакваме и най-голям спад в бъдеще, защото знаем, че енергийните ресурси и природният газ отбелязаха доста голям спад през последния месец - месец и половина", коментира гостът.

Бекяров съобщи, че анализаторите на iBanFirst предвиждат пик на инфлацията между 11 и 12% и постепенно намаление. „Но намалението няма да е рязко, като инфлацията ще остане на високи нива през 2023 година и вероятно ще се завърнем към нивата, които таргетира ЕЦБ, в началото или средата на 2024 година“, заяви експертът.

Бекяров предупреди, че тъй като българската икономика е свързана с европейската, затова очакванията не са по-различни от това, което ще се случи в Европа. „Възможно е през първото и второто тримесечие на 2023 година да видим ръст на БВП близък до нула, а дори и отрицателни стойности", прогнозира той.

Какъв ще е пикът на инфлацията в България? Кои са рисковете пред икономиките? Ще се размине ли прогнозата за паритет между паунда и долара? Кои са техниките за намаляване на валутния риск?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

 Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още