IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Рецесията може да продължи до 2024 г.

Милиардерът потвърди опасенията си относно състоянието на глобалната икономика, което може да се отрази върху търсенето на електромобилите на неговата компания

11:00 | 21.10.22 г.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Рецесията може да продължи до пролетта на 2024 г., заяви главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, след като по-рано сподели опасенията си относно търсенето в Китай и Европа на фона на икономическите сътресения в тези региони, съобщава Ройтерс.

„Само гадая, но вероятно до пролетта на 24 г.“, написа Мъск в Twitter, отговаряйки на въпрос на потребител относно продължителността на рецесията.

Акциите на Tesla поевтиняха в четвъртък с 9% по време на редовната търговия, достигайки най-ниското си ценово ниво за последните 16 месеца – 202 долара за брой. Мъск заяви, че вече е „малко по-трудно“ за производителя на електромобили да привлече търсене в лицето на отслабващата глобална икономика.

Tesla все още се придържа към целта си да увеличи броя на произвежданите автомобили с 50% на годишна база през 2022 г. до около 1,4 млн. превозни средства. „Тази година ще бъде славна", подчерта Мъск на среща с инвеститори. Той похвали и качеството на продукцията в завода в Грюнхайде, близо до Берлин. Според него не се очаква спиране на производството заради проблемите с енергията.

„Имаме отлично търсене за четвъртото тримесечие и очакваме да продадем всеки автомобил, който произведем, за толкова далечно бъдеще, колкото можем да видим", каза той по време на конферентен разговор в сряда. „Да чукна на дърво, изглежда, че ще имаме славен край на годината“, допълни милиардерът.

Tesla заяви, че приходите за третото тримесечие са се увеличили до 21,5 млрд. долара в сравнение с прогнозите на анализаторите за 22,1 млрд. долара. Печалбата, без да се отчитат някои елементи, е нараснала до 1,05 долара на акция, надхвърляйки средната оценка от 1,01 долара, изготвена от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още