IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla поевтиняха след разочароващи финансови данни 

В същото време главният изпълнителен директор Илон Мъск обещава „славен“ край на годината 

07:54 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският пионер на пазара на електромобили Tesla Inc. представи силни финансови данни за тримесечието, които обаче не оправдаха очакванията на анализаторите, позовавайки се на затруднения в доставките и производството, което накара Илон Мъск да увери инвеститорите, че търсенето на автомобилите на компанията остава силно.

Акциите на Tesla спаднаха с около 5% в следборсовата търговия. По време на представянето на данните директорът на Tesla съобщи за евентуално обратно изкупуване на акции, но планът все още не е одобрен от съвета на директорите. Мъск заяви, че Tesla иска да продължи „с пълна газ, с рецесия или без рецесия" през четвъртото тримесечие. Всички автомобили ще бъдат доставени, заяви технологичният милиардер. 

Tesla все още се придържа към целта си да увеличи броя на произвежданите автомобили с 50% на годишна база през 2022 г. до около 1,4 милиона. „Тази година ще бъде славна", каза Мъск. Той също така похвали качеството на продукцията в завода в Грюнхайде, близо до Берлин. Според него не се очаква спиране на производството заради проблемите с енергията. 

Натоварването на автомобилите на кораби и камиони се е оказало особено скъпо и проблемно през последното тримесечие, тъй като голяма част от продукцията на производителя на електромобили беше концентрирана през последните седмици на периода. Това затрудни Tesla да достави всички автомобили и накара главния изпълнителен директор Мъск да изрази опасения, че търсенето може да се забави.

696 млрд. долара
е пазарната капитализация на Tesla в момента.

„Имаме отлично търсене за четвъртото тримесечие и очакваме да продадем всеки автомобил, който произведем, за толкова далечно бъдеще, колкото можем да видим", каза той по време на конферентен разговор в сряда. „Да чукна на дърво, изглежда, че ще имаме славен край на годината“. 

Инвеститорите обръщат голямо внимание на това колко бързо Tesla ще успее да увеличи производството на масовия си SUV Model Y в новите заводи в Остин и Берлин - ключов етап за пионерския производител на електромобили. Компанията обвини за пропуснатите продажби затрудненията с доставката на автомобили в края на тримесечието и заяви, че ръстът на печалбата е бил забавен от по-високите разходи, свързани с по-бавното от очакваното увеличаване на производството в двата най-нови завода. 

Tesla заяви, че приходите за третото тримесечие са се увеличили до 21,5 млрд. долара в сравнение с прогнозите на анализаторите за 22,1 млрд. долара. Печалбата, без да се отчитат някои елементи, нарасна до 1,05 долара на акция, надхвърляйки средната оценка от 1,01 долара, изготвена от Bloomberg.

Акциите на базираната в Остин, Тексас, Tesla спаднаха с 5,3% в следборсовата търговия до 210,28 долара в Ню Йорк. Те са поевтинели с 37% тази година на фона на офертата на Мъск за закупуване на Twitter на стойност 44 млрд. долара и опасенията за забавяне на икономиката, по-висока инфлация и повишаване на лихвените проценти.

„Tesla е компания, която обикновено се справя с числата", каза Джийн Мънстър, управляващ партньор на Loup Ventures, компания за рисков капитал. „Реакцията, която виждате, е, че хората са малко изненадани от факта, че не са успели да се справят“. 

За да се справи с транспортните затруднения, Tesla се опитва да изглади процесите на доставка и логистика и да намали скъпоструващите споразумения в края на тримесечието.

Тези трудности означават, че компанията едва ли ще постигне целогодишен ръст на доставките от 50% тази година, дори и производството вероятно да достигне тази стойност, заяви главният финансов директор Закари Киркхорн по време на разговора с анализаторите.

През април Мъск заяви, че Tesla ще произведе повече от 1,5 млн. автомобила през тази година. Компанията е произвела 929 910 броя през първите три тримесечия и трябва да произведе повече от 570 000 броя през четвъртото тримесечие, за да постигне тази цел. През последните три месеца на 2021 г. тя е произвела 305 840 автомобила.

Мъск изрази надежда, че пазарната стойност на Tesla, която сега е 696 млрд. долара, един ден може да надхвърли общата капитализация на Apple Inc. и Saudi Aramco.

Tesla се придържа към дългогодишните си планове да увеличава доставките на автомобили средно с 50% годишно в продължение на няколко години. Мъск очаква да първите доставки на камионите за Pepsi да бъдат направени навреме през декември. Освен това той заяви, че Tesla е във „финалната обиколка" за производството на предстоящия си Cybertruck.

Позовавайки се на рентабилността на компанията и нарастващия паричен баланс от 21,1 млрд. долара, Мъск заяви по време на разговора, че Tesla може да изкупи обратно от 5 до 10 млрд. долара от акциите си, като това подлежи на одобрение и преглед от страна на Борда на директорите.

Той също така изрази надежда, че пазарната стойност на Tesla, която сега е 696 млрд. долара, един ден може да надхвърли общата капитализация на Apple Inc. и Saudi Aramco - две от най-ценните компании в света. Заедно те струват повече от шест пъти повече от капитализацията на Tesla - 4,4 трилиона долара.

Брутният автомобилен марж на Tesla се сви до 27,9% през тримесечието, като не успя да достигне средната стойност на прогнозите от 28,4%. 

Приходите от продажбата на регулаторни кредити - използвани от други автомобилни производители за компенсиране на емисиите на парникови газове - са 286 млн. долара за тримесечието, което е най-ниското ниво от една година насам. Tesla заяви, че очаква тези приходи да се свият с течение на времето, тъй като конкурентите пускат на пазара повече електрически автомобили, за да спазят разпоредбите за емисиите и да задоволят нарастващото търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Мошшшенници импе , а ?! Вместо да направят 22100млн оборот направили 21500млн оборот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още