IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla записаха най-лошата си седмица от март 2020 г.

Мъск описа случващото се като "много интензивни седем дни"

13:12 | 08.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Цената на акциите на Tesla спадна с близо 16% по време на това, което главният изпълнителен директор Илон Мъск нарече „наистина много интензивни седем дни“ в коментар към един от своите 108 млн. последователи в Twitter, пише CNBC.

Акциите на Tesla завършиха борсовата сесия на 30 септември, петък, на цена от 265,25 долара. При приключването на търговията седмица по-късно стойността им беше 223,07 долара, което представлява спад от близо 16%. Това е най-лошата седмица за акциите от март 2020 г., когато коронавирусната пандемия започна да затяга хватката си около Съединените щати, затваряйки бизнеси и слагайки на пауза обществения живот.

През уикенда Tesla отчете данни за производството и продажбите на своите електромобили, които не отговориха на очакванията на анализаторите.

В понеделник Мъск продължи да разпалва политическата буря, като изрази мнение как смята, че трябва да се реши конфликтът между Русия и Украйна.

След това стана ясно, че милиардерът е информирал съда в Делауеър, че възнамерява да завърши придобиването на Twitter за 44 млрд. долара – сделка, която от месеци се опитва да избегне.

Доставките на Tesla и AI Day

Според прогнози, събрани от Street Account, анализаторите са очаквали Tesla да отчете 364 660 доставени коли за периода до 30 септември 2022 г.

Но миналия уикенд компанията обяви 343 хил. доставени автомобила и 365 хил. произведени, въпреки че започна да произвежда в два нови завода - в Бранденбург, Германия, и в Остин, Тексас.

Анализаторите се чудеха дали сега Tesla е изправена пред отслабване на търсенето в Китай, където компанията се бори с огромна конкуренция от BYD, подкрепян от Уорън Бъфет производител на литиевойонни батерии и на електрически превозни средства.

Tesla също така проведе събитие за набиране на инженери, в което представи ранен прототип на хуманоиден робот и говори за оставащите предизвикателства и напредъка в разработването на технология са автономно управление, която може да превърне автомобилите ѝ в роботаксита с едно обновяване на софтуера.

Демонстрацията на робота не успя да впечатли хората от индустрията, но неговият потенциал се хареса на някои фенове и бичи настроени анализатори.

Мъск за Русия

В понеделник Мъск публикува анкета в Twitter, с която искаше да измери подкрепата за това, което според него е вероятният изход от 7-месечния конфликт между Русия и Украйна.

Той предложи нови гласувания под наблюдението на Организацията на обединените нации (ООН) за това дали определени части от демократичната страна, които са под обсада, трябва да се присъединят към Русия. Той също така предложи Украйна да отстъпи Крим на Русия, а след това страната да остане „неутрална“, вместо да се присъедини към НАТО или Русия.

Кремъл похвали Мъск, но той си навлече остри критики от много други, включително от украинския президент Володимир Зеленски, украинския посланик в Германия Андрий Мелник, сенатора от Южна Каролина Линдзи Греъм и активиста за правата на човека и бивш шампион по шах Гари Каспаров, който открито говори против Путин.

Каспаров, който, преди да избяга, се опита да блокира идването на власт на Путин и беше хвърлен в затова и бит за активистките си прояви, описа плана на Мъск като „повторение на пропагандата на Кремъл“.

Завръщане към сделката за Twitter

Въпреки че през април 2022 г. Мъск обяви, че ще придобие Twitter, той прекара месеците след това, обвинявайки компанията, че лъже за част от потребителските си метрики в своите финансови резултати. Двете страни дори се обърнаха към съда, за да разрешат случая.

Twitter реши да съди Мъск, за да си гарантира, че сделката ще се случи, както беше обещано, защото очакваше негативен ефект от пропадането на споразумението за своите акционери. Тази седмица обаче Мъск изпрати съобщение до социалната мрежа и до съда, в което казва, че ще придобие компанията срещу 54,20 долара за акция. Съдът даде срок споразумението да бъде сключено до 28 октомври.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX може да се наложи да продаде още една част от акциите си от Tesla, за да финансира сделката. Той ще може да го направи чак след 19 октомври, когато производителят на електромобили обяви финансовия си отчет за третото тримесечие.

Добрите новини

Въпреки волатилната седмица, Мъск записа историческо професионално постижение със SpaceX. Компанията изпрати четирима души на Международната космическа станция от Кейп Канаверал, Флорида.

Мисията е петото изстрелване на екипаж на SpaceX за НАСА досега и осмият космически полет с хора за компанията за малко повече от две години.

Освен това Мъск се похвали със започването на производството на отлагания тежкотоварен изцяло електрически камион Tesla Semi и обеща, че компанията ще достави някои от камионите на Pepsi до 1 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Мдаа, Митя, ти совсем изчаткал ат безпаричие и липса на внимание из женщиньi. Бил прав, ой, ой, газпромчик фалирал. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Както обикновенно бръщолевиш некви неща ... В момента Тесла в Берлин произвежда по 2000 автомобила на седмица и догодина ще стигне 4500-5000 ... А АвтоВАЗ по 1800 на месец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
Още са балоняк теслите. По-добре мъск да стане политик, и да зареже тия брички. Още преди отдавна казах, че строежът на фабрика в Германия е глупост. Разбира се, както обикновено: бях прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още