IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla стартира производството на Semi, първи доставки - до края на годината

Камионът Tesla Semi беше представен от Мъск в края на 2017 г., а производството му беше обещано за 2019 г.

12:00 | 07.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Eлектрическият камион на Tesla, чието производство беше отлагано с години, е пред старт на производството. Първите бройки ще бъдат доставени на гиганта в производството на напитки и храни Pepsi на 1 декември, съобщи главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск в Twitter. Броят на доставките все още не е оповестен, но е ясно, че това ще бъде версията с пробег от около 800 км, предава Ройтерс. 

Камионът Tesla Semi беше представен от Мъск в края на 2017 г., а производството му беше обещано за 2019 г. След това обаче Tesla предпочете да използва съществуващите мощности за производство на батерии за леки автомобили като Model 3 и Model Y.

През август Мъск обяви първите доставки до края на годината. Според предишните му изявления производството се очакваше за следващата година. Очаква се камионът да струва 180 хил. долара. Все още не е ясно колко камиона планира да произведе Tesla. През 2017 г. Pepsi бе резервирала 100 бройки. 

Tesla обещава, че разходите за камионите ще бъдат по-ниски от тези за конвенционалните дизелови камиони, отчасти благодарение на евтиното електричество в специалните си станции за бързо зареждане в САЩ и по-лесната поддръжка. Сред заинтересованите са логистични компаии като Fedex, DHL и UPS, както и гигантът в супермаркетите Walmart. Предвижда се и версия с пробег от около 480 км. 

Очаква се, че Semi с нулеви емисии ще може да се ползва от федерални данъчни облекчения в размер на 40 хил. долара за всеки закупен тежкотоварен камион съгласно наскоро приетото законодателство. Но Tesla ще се конкурира в разрастващото се поле на производители на големи електрически камиони, включващо играчи като стартъпа Nikola Corp. и по-утвърдени фирми като шведската Volvo AB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ами ще бързат , Volvo VNR Electrics вече се продава . eCascadias също се продава . Има продадени вече доста бройки . Вярно , че като обхват са наполовина спрямо обявеното от Тесла , но пък могат да се зареждат на 80% за 60 минути ... Състезанието започна ... :))) ... Дизела си отива дрогаре антиваксъре-газовици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още