IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да пусне в продажба електрическия влекач Semi преди края на годината

Въпросната версия, която ще бъде достъпна за поръчка от страна на потребителите, ще предлага пробег с едно зареждане на батерията от 800 километра

17:52 | 10.08.22 г.
Зарядна станция на Tesla Inc. Снимка: Nate Smallwood/Bloomberg
Зарядна станция на Tesla Inc. Снимка: Nate Smallwood/Bloomberg

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. планира да започне доставките на своя дълго отлаган влекач Semi преди края на годината, пише Automobilwoche. Въпросната версия, която ще бъде достъпна за поръчка от страна на потребителите, ще предлага пробег с едно зареждане на батерията от 800 километра. Засега Илон Мъск, главен изпълнителен директор на концерна и най-богат човек в света, не дава подробности относно обема на производството. В предишни изявления той посочва, че Semi ще се появи на пазара през 2023 г .

Електрическият влекач беше представен от Мъск в края на 2017 г., който обяви тогава, че производството трябва да започне през 2019 г. Това беше отложено заради съществуващите производствени проблеми на компанията и фокусирането ѝ върху леките автомобили.

Tesla обещава по-ниски разходи в сравнение с конвенционалните дизелови камиони благодарение на евтината електроенергия, достъпна от нейните специални станции за бързо зареждане в САЩ и по-лесната поддръжка. Сред компаниите, които вече са проявили интерес към Semi, изпъкват FedEx, DHL и UPS, както и гигантът при търговията на дребно Walmart.

По време на церемонията по откриването на фабриката на Tesla в Остин, Тексас, Мъск заяви, че през 2023 г. компанията ще бъде по-фокусирана върху продуктите за разлика от настоящата година, в която компанията залага на обема на производството.

„Тази година залагаме на увеличението на мащаба, а през следващата ще има вълна от нови продукти“, изтъква Мъск.

С разширяването на производството Tesla очаква да произвежда около 2 млн. превозни средства през 2023 г. В момента компанията разполага с четири завода за сглобяване – във Фримонт и Остин в САЩ, в Шанхай в Китай и в Грюнхайде в Германия.

Тогава Мъск заяви, че очаква Semi да бъде пуснат в продажба през 2023 г., добавяйки, че производството може да се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още