IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota няма намерение да понижава своята годишна цел за производството

Компанията очаква да произведе около 850 хил. автомобила в световен мащаб през септември

15:57 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автомобили на Toyota чакат да бъдат натоварени на кораб на пристанището в Йокохама, Япония. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Автомобили на Toyota чакат да бъдат натоварени на кораб на пристанището в Йокохама, Япония. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. обяви, че няма да промени своя план за производството на 9,7 млн. превозни средства за настоящата фискална година, съобщава Ройтерс.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял заяви, че ще преустанови временно работата на три производствени линии в своя фабрика в Япония през септември на фона на продължаващия недостиг на компоненти, причинен от коронавирусните огнища в Китай и на други места по света

Toyota очаква да произведе около 850 хил. автомобила в глобален мащаб през следващия месец.

В началото на август компанията обяви своя финансов отчет, като печалбата се понижи с повече от очакваното, тъй като Toyota беше засегната от ограниченията при веригите на доставка и нарастващите разходи за суровини и компоненти.

Оперативната печалба на концерна се понижи с 42% до 578,66 млрд. йени (4,3 млрд. долара) спрямо 997,4 млрд. йени за същото време на предходната фискална година.

От началото на годината компанията на няколко пъти намали целите си за месечното производство на фона на продължаващия глобален недостиг на чипове и коронавирусните ограничения в Китай.

Мащабът на щетите върху печалбата далеч надхвърля очакванията на анализаторите, които прогнозираха едва 15-процетен спад в анкета на Refinitiv.

Концернът очаква разходите за суровини и материали за цялата фискална година да нараснат със 17% до 1,7 трлн. йени спрямо предходната оценка – по-голяма част от увеличението отразява показването на цените на стоманата и алуминия.

През юли Toyota намали производствения си план за месеца с 50 000 превозни средства заради дефицита на полупроводници. Концернът се придържа към годишната си цел за глобално производство от 9,7 милиона превозни средства, въпреки че сигнализира през май, че прекъсванията при доставките в крайна сметка ще я принудят да намали тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още