IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla лобира в Канада в опит да получи разрешение за строеж на гигафабрика

Концернът е изпратил документ, чрез който изисква реформи по отношение на издаването на разрешително за строеж

11:38 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гигафабриката на Tesla Inc. в Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Гигафабриката на Tesla Inc. в Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Tesla Inc. лобира пред властите в канадската провинция Онтарио като част от усилията на компанията да създаде производствено съоръжение в Канада, става ясно от декларация на производителя на електрически превозни средства, изпратена до Службата на комисаря по интегритета на провинцията.

Канадското звено на Tesla работи с правителството за „идентифициране на възможности за реформи при издаването на разрешителни за промишлени съоръжения“, съобщава Ройтерс, цитирайки документа, подаден до комисаря на 18 юли.

Канадският министър на индустрията Франсоа-Филип Шампан заяви през май, че се водят „много активни дискусии с редица играчи“ за разработване на верига на доставки за електромобили в Канада.

Усилията на Tesla отразяват нейния план за мащабно разширяване на производствения капацитет, като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви на шега миналата седмица пред акционерите, че в компанията работят много канадци, „аз самият съм наполовина канадец“.

Според него Tesla вероятно ще обяви изграждането на нова фабрика до края на годината, като окончателната цел е компанията да разполага с 10-12 гигафабрики. Tesla произвежда електромобили в два завода в САЩ, един в Германия и друг в Китай.

Американските производители на електрически превозни средства се стремят да набавят материали и да произвеждат автомобили по-близо до своята основна централа, за да диверсифицират и заздравят своите вериги на доставка, като намалят зависимостта си от суровини и компоненти, идващи от Китай, най-големият доставчик на батерии за електромобили в света.

Тези компании ще разчитат на подготвяния американски законопроект на стойност 430 млрд. долара, одобрен в неделя от Сената, който ограничава автомобилни концерни да използват произведени в Китай компоненти чрез постепенно въвеждане на съответните производствени процеси в съоръжения, базирани в Северна Америка.

След 2023 г. превозните средства с батерии, които разполагат с китайски части, няма да получават федерални стимули за покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още