IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът в Китай и войната в Украйна тласкат Continental към загуба

Въпреки негативния резултат за тримесечието компанията остава оптимист за второто полугодие

14:57 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фабрика за автомобилни компоненти на Continental AG във Франкфурт, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Фабрика за автомобилни компоненти на Continental AG във Франкфурт, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският доставчик на автомобилни части Continental очаква производството на автомобили да нарасне с по-бърз темп през втората половина на годината, тъй като проблемите при веригите на доставка и полупроводници отшумяват, съобщава Automotive News Europe, цитирайки компанията, която отчете загуба за второто тримесечие.

Continental отчете загуба от 251 млн. евро, тъй като беше засегната от строгите коронавирусни мерки в Китай, както и от проблеми, свързани с войната в Украйна и от по-високите лихвени проценти.

„Не можем да бъдем особено доволни от настоящите ни бизнес резултати – дори и да отговарят на очакванията – но сме оптимисти за втората половина на годината“, заяви главният финансов директор на концерна Катя Дюрфелд.

Във вторник Continental потвърди резултатите за второто тримесечие, публикувани първоначално на 20 юли, включително маржа на коригираната печалба преди лихви и данъци (EBIT) от 4,4% и приходи от продажби в размер на 9,4 млрд. евро.

Сега компанията очаква марж на печалбата от 4,7% до 5,7% за цялата година и приходи от продажби между 38,3 и 40,1 млрд. евро.

Таблица с финансовите резултати на Continental AG за второто тримесечие. Таблица с финансовите резултати на Continental AG за второто тримесечие.

Тази перспектива включва и допълнителни разходи от около 3,5 млрд. евро, като транспортните разходи за стандартно презокеанско корабоплаване в някои случаи са осем пъти по-високи, отколкото в предишни години, изтъкват от Continental.

Компанията увеличава запасите, споделяйки нарастващите разходи с клиентите си, като същевременно се фокусира върху продукти, които носят по-висока доходност.

Continental отчете обезценки в автомобилния сектор от 370 млн. евро, а активи за още 75 млн. евро в Русия са обект на обезценка заради санкции, основно в бизнеса с гуми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още