IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla ще завърши 2022 г. с производствен капацитет от 2 млн. електромобила

Компанията може да обяви изграждането на нова фабрика още тази година, изтъква предприемачът

16:48 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

До края на 2022 г. Tesla Inc. ще разполага с глобален производствен капацитет от 2 млн. превозни средства и ще продължи да изгражда нови фабрики, заяви пред акционери главният изпълнителен директор на американския автомобилен концерн Илон Мъск, цитиран от Automotive News Europe.

Той добави, че компанията може да обяви планове за нова фабрика още тази година.

Tesla планира да увеличи годишното си производство до 20 милиона автомобила, което според Мъск ще изисква 10 или 12 гигафабрики, като всяка трябва да има капацитет от 1,5 до 2 млн. автомобила годишно. 

Общото производство на Tesla през 2021 г. беше около 1 млн. превозни средства. В четвъртък Мъск заяви, че текущият производствен темп ще осигури 1,5 млн. автомобила през 2022 г. чрез четирите фабрики на компанията – във Фримонт, Шанхай, Грюнхайде и Остин.

„Ако всичко върви по план, ще приключим 2022 г. с 2 милиона превозни средства“, заяви Мъск, добавяйки, че производството в двете най-нови фабрики на Tesla, в Германия и Тексас, е изправено пред „10 000 малки проблема“, които се решават „един по един".

Cybertruck в производство от средата на 2023 г

Най-новият автомобил на Tesla, средният SUV Model Y, вече е най-продаваният автомобил на компанията по отношение на приходите, изтъква Мъск. Той очаква през 2023 г. колата да бъде първа и по обем на продажбите.

Електрическият Model Y, който през първите шест месеца на годината отчита около 40 000 регистрации в Европа, вече леко изпреварва седана Model 3 в региона, сочат данни на Dataforce.

Производството на пикапа Cybertruck, вдъхновен от киберпънк културата и от филми като „Блейд Рънър“, се очаква да стартира в средата на следващата година, изтъква Мъск.

Пикапът беше представен през 2019 г. и оттогава „много неща се промениха", добавя милиардерът. По времето, когато компанията започна да приема резервации, най-базовият модел се обсъждаше като автомобил за 39 900 долара.

„Спецификациите и цените ще бъдат различни", каза Мъск. „Неприятно ми е да съобщавам малко лоши новини. Но няма как да бяхме предвидили инфлацията, която наблюдаваме, и различните проблеми“.

Предприемачът заяви, че вижда признаци, че световната икономика е преминала „пика на инфлацията". Според него разходите на компанията за суровини и компоненти имат тенденция към намаляване през следващите шест месеца. Той също така повтори предишните си коментари, че очаква да настъпи лека рецесия, която може да продължи 18 месеца.

„Тенденцията е низходяща, което предполага, че сме преминали пика на инфлацията", каза Мъск в централата и фабриката на Tesla в Остин. „Мисля, че инфлацията ще се забави бързо" в някакъв момент в бъдещето, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още