IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Tesla приеха препоръките на Борда на годишната среща

Компанията ще осъществи сплит на акциите в съотношение 3 към 1 и може да обяви строежа на още една фабрика до края на годината

08:10 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акционерите на Tesla гласуваха в подкрепа на препоръките на Борда на директорите по повечето въпроси на годишното събрание на компанията в четвъртък, включително за преизбиране на директори, одобряване на сплита на акциите и отхвърляне на предложения, насочени към околната среда и управлението.

Според предварителните резултати, представени на годишната среща на акционерите в Остин, Тексас, при гласуването на само три от 13-те предложения не са спазени препоръките на Борда, предава Ройтерс. 

Въпреки съпротивата на директорите акционерите приеха консултативно предложение, което би увеличило възможността на инвеститорите да номинират директори.

Две предложения на Борда - за съкращаване на мандата на директорите до две години и за премахване на изискванията за свръхмнозинство - не получиха необходимото мнозинство за приемане.

Облечен в черно, главният изпълнителен директор Илон Мъск оказа силно влияние върху гласуването и говори пред ентусиазираната тълпа след вота. По данни на Refinitiv той притежава 15,6% от Tesla, след като миналата година продаде милиони акции.

Инвеститорите одобриха сплит на акциите в съотношение три към едно. Макар че сплита не влияе на основните показатели на компанията, той може да повиши цената на акциите, като улесни инвеститорите да притежават ценни книжа. 

За Tesla това ще бъде вторият сплит на акции за по-малко от две години. През 2020 г. компанията извърши сплит на акциите пет към една, което доведе до 60% ръст в цената на акциите от деня на обявяването до датата на изпълнението. Компанията вече има доста силни последователи сред инвеститорите на дребно, което често я прави акцията с най-много поръчки за покупка в платформата за търговия на дребно на Fidelity.

Въпреки че сплитът на акции не оказва влияние върху бизнес модела на компанията, то внася усещане за достъпност чрез понижаване на цената на акциите, особено за малките и средни инвеститори, твърдят пазарни наблюдатели.

Предложенията на акционерите, които не бяха приети, включваха такива, в които се настояваше за одобряване на правото на служителите да създават профсъюзи, искаше се компанията да докладва ежегодно за усилията си за предотвратяване на расовата дискриминация и сексуалния тормоз, както и да докладва за риска, свързан с водата.

Предложението, с което се иска директорите да дадат възможност на големи и дългосрочни акционери или групи, притежаващи поне 3% от акциите, да номинират директори, не срещна възражения от страна на Борда. По-рано директорите заявиха, че подобно предложение може да създаде възможности за специални интереси да изкривят плановете на Tesla.

Мъск заяви, че компанията има за цел да достигне производствена норма от 2 млн. автомобила годишно до края на 2022 г. и ще продължи да строи заводи.

Tesla има фабрики в Калифорния и Шанхай и още две в по-начална фаза на производство - в Остин, Тексас, и Берлин. Мъск заяви, че Tesla може да успее да обяви строежа на още една фабрика тази година и очаква в крайна сметка да разполага с 10-12 т.нар. гигафабрики.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още