IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на електромобилите обезсмисля държавните стимули

Планираните ограничения при данъчните облекчения за покупна на електромобил ще отблъснат много потребители, които планират да закупят такова превозно средство

21:40 | 04.08.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ограниченията на цените на превозните средства, включени в стремежа на демократите в Сената на САЩ да разширят потребителския стимул за електромобилите, може да притиснат автомобилните концерни да ограничат цените за своите бъдещи електрически модели, пише Bloomberg.

Революционна сделка между сенаторите Чък Шумър и Джо Манчин ще позволи на автопроизводителите да продължат да предлагат до 7500 долара данъчни отстъпки за закупуване на нови екологични превозни средства. Проблемът, който се появява тук обаче, е свързан с това, че Конгресът планира да постави граница за този стимул, като го ограничи само до електромобили, които се предлагат при цена до 55 хил. долара. Ограничението при електрическите пикапи и кросоувъри ще бъде до 80 хил. долара. По този начин Конгресът иска да гарантира, че държавната подкрепа е насочена към потребителите, които имат най-голяма нужда от нея, а не за най-богатите. 

Въпреки че има логика в тези ограничения, в момент на нажежена инфлация и смущения в глобалните вериги на доставка тя може да има предимно негативен ефект върху търсенето на електромобили, тъй като пазарът вече се сблъсква със сериозен ценови ръст.

За да извлекат максимална полза, производителите на автомобили ще трябва да ускорят плановете за производство на по-евтини модели, смятат анализатори.

„Електромобилите досега се купуват от най-заможните потребители и тук доминират предимно скъпите модели“, посочва Мишел Кребс, анализатор в консултантската фирма Cox Automotive. „За да се наложат електромобилите, те трябва да бъдат по-евтини и по-достъпни за повечето потребители, било то чрез цена и/или чрез стимули. В бъдеще производителите на автомобили обещават да пуснат по-евтини електромобили”, добавя Кребс.

Средната цена на трансакция за нов електромобил достига 66 997 долара през юни, което представлява ръст от 14% спрямо същия месец на 2021 г., посочват от Kelley Blue Book. Средната цена за цялата индустрия, която включва и конвенционалните автомобили, се повишава с 13% до 48 043 долара за същия период.

Базовите модели на двата най-популярни електромобила на американския пазар лесно биха покрили ограниченията на Конгреса за данъчните кредити. SUV-ът Model Y на Tesla Inc., който в момента е най-продаваният електромобил в САЩ, започва от цена 65 990 долара. Най-продаваният електрически седан Tesla Model 3 започва от 46 990 долара. Но много купувачи предпочитат по-скъпите версии, които предлагат повече екстри, но чиито цени могат да надхвърлят предложените граници.

Цената на автомобила не е единственото ограничение за данъчните кредити. Съгласно предложеното законодателство купувачите ще имат право на подобно облекчения, ако годишният им доход не надхвърля 150 000 долара при един заявител за данъчно облекчения и 300 000 долара при двама съвместни заявители. За покупки на употребявани електромобили ограниченията тук са съответно 75 000 долара и 150 000 долара. 

Стимулът също така зависи от нови условия, с които производителите на автомобили казват, че ще им бъде трудно да се съобразят веднага: отговарящите на условията електромобили ще трябва да бъдат изградени със суровини, които се добиват и обработват в страна, с която САЩ имат споразумение за свободна търговия, а съответните батерии  трябва да включват голям процент части, произведени или сглобени в Северна Америка. 

Някои автомобилни концерни, които произвеждат електромобили от по-висок клас, като Rivian Automotive LLC, лобират за удължаване на времето за преход към подобни разпоредби.

„Както е изготвено в момента, това законодателство ще издърпа килима изпод краката на потребителите, обмислящи закупуване на произведено в Америка електрическо превозно средство“, предупреждава Rivian. Автомобилният производител предлага на пазара електрически пикап и SUV при цени за базови версии от съответно 67 500 долара и 72 500 долара, което означава, че и двете превозни средства няма да отговарят на изискванията, ако купувачите искат версии с повече екстри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Субсидират богатите да си купуват играчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
За да има смисъл от тези стимули таванът на цената трябва да е около 20 хил. долара за САЩ. В България не трябва да е повече от 10 хил. евро. Аз ако имам излишни 50 хил. евро за електрическа кола едва ли ще си я купя заради данъчното облекчение :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
А не, бе... някакви турбoгъ3ета ще си купуват електрически таралясници за 100 бимберици и нагоре, ама половината пари за сметка на данъкоплатците, така ли искат? Комунистически работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още