IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушените вериги на доставка забавят ръста при продажбите на електромобили

Докато през първото тримесечие ръстът при световните регистрации достига 108%, през второто той е едва 61,7%, изчислява PwC

13:49 | 04.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът при продажбите на изцяло електрически коли се забавя значително през второто тримесечие. Сред основните причини за това са нарушените вериги на доставка и липсата на полупроводници, както и скорошните коронавирусни мерки в Китай, пише Automobilwoche. Въпреки всичко пазарният дял на електромобилите както в Германия, така и на други големи пазари, нараства, изчислява консултантската фирма PwC, анализирайки 14 пазара. 

През второто тримесечие на 2022 г. са регистрирани в световен мащаб 61,7% повече изцяло електрически автомобили в сравнение със същия период на миналата година. През първото тримесечие на 2022 г. обаче растежът достига 108 процента. Въпреки това забавяне пазарният дял на електромобилите продължава да нараства в много страни. В Германия са отчетени 167 хил. регистрации на нови електрически коли, като пазарният им дял достига 13,5% през първото полугодие в сравнение с 12,5% през първите шест месеца на 2021 г.

С 323 хил. продадени електромобила в САЩ през първото полугодие делът на този вид превозни средства расте до 4,8% спрямо 2,2 на сто година по-рано. В Китай делът се увеличава от 7,7% на 17 на сто, като продажбите на електрически коли достигат 2,054 млн. броя за първите шест месеца. В Европа регистрациите възлизат на 576 хил. броя при пазарен дял от 12,7%.

И докато  делът на плъгин хибридите продължава да спада, особено в Европа, продажбите на коли с такъв тип задвижване се увеличават значително в Китай, засенчвайки регистрациите на чистите електромобили. Причините за това са новите модели, пуснати в продажба от местните и чуждестранни компании на китайския пазара, както и все още недобре развитата зарядна инфраструктура.

В Китай германските производители на автомобили продължават да увеличават пазарния си дял при електромобилите от 3% през първото полугодие на 2021 г. до 4 на сто за първите шест месеца на 2022 г.

Според PwC причината за това е изключително силното представяне на Volkswagen Group, която е увеличила значително продажбите си – благодарение на новите търговски обекти и увеличено производство.

електромобили електромобили

Fiat 500 доминира в Европа

На световния пазар обаче пазарният дял на германските производители на оригинално оборудване (OEM) спада от 14 на 11 процента. Ако се вземат предвид трите основни пазара, само в Европа моделите на Volkswagen ID.4 и ID.5 намират място в челната десетка. Преобладават превозни средства на компании, базирани в САЩ, Китай или Франция.

И докато Tesla остава световен лидер, в Европа Fiat 500 измести Model 3 като най-продаван електромобил през първото полугодие. В Китай Tesla се сблъсква със силната конкуренция в лицето на местните марки като BYD, SAIC и Geely. Освен тях за по-голям дял могат да се борят единствено Ford със своя Mach E и Hyundai/Kia.

„Електромобилността се сблъсква със затрудненията на общия пазар. Германските производители на автомобили, както и техните клиенти, са особено силно засегнати от нарушените доставки като икономическа последица от войната в Украйна. В резултат на това наличността на продуктите и възможностите за избор на модели и цветове остават ограничени, а сроковете за доставка остават удължени“, коментира Феликс Кунерт от PwC Германия.

Според него през тази година от европейските фабрики ще излязат едва 1,5 млн. електрически коли. „При максимален капацитет и без проблеми този обем може да нарасне двойно“, изтъква Кунерт. По думите му вече се наблюдават първите признаци на облекчаване на проблемите при веригите на доставка. PwC очаква възстановяване на производството през второто полугодие.

„За Германия очакваме постоянно нарастващо търсене на електрически автомобили в средносрочен и дългосрочен план, което не трябва да се забавя значително от очакваните съкращения на държавните субсидии“, убеден е Кунерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Хмм а пък аз мислех че дойде време вече. Да съобщите на биомасата отдавна известното. Което най-после облякоха в думи WEFаджиите. Че да се сменят автомобилите с електрически играчки няма да стане, понеже няма Матеряли. Ама явно е рано още, щом продължавате да си булшитите за ръстове при продажбите. Сигурно се чака по-хубаво да стъпим с двата крака в капана, преди да го щракнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още