IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo Trucks ще строи фабрика за батерии за своите електрически модели

Концернът иска да увеличи до 35% дела на електромобилите от общите си продажби към 2030 г.

13:11 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на камиони Volvo Trucks, част от групата на Volvo, планира да създаде мащабно производствено предприятие за батерийни клетки, чийто капацитет ще бъде разширяван постепенно до 2030 г., съобщава Ройтерс. По този начин компанията ще може да отговори на нарастващото търсене на зелен транспорт без емисии. 

„Налице е силно търсене от страна на нашите клиенти и до 2030 г. амбицията ни е поне 35% от продуктите, които продаваме, да са електрически“, изтъква главният изпълнителен директор на концерна Мартин Лундстед. „Това увеличение ще изисква големи количества високопроизводителни батерии, създадени с помощта на чиста енергия и представлява логична следваща стъпка за нас като включим производството на батерии в нашия бъдещ индустриален отпечатък“, добавя той.

Батериите ще бъдат интегрирани в търговските превозни средства на Volvo като камиони, автобуси и строителна техника.

Строежът на фабриката в Швеция ще се осъществи съвместно с партньори, посочват от компанията.

Volvo отчете силна печалба за второто тримесечие, надминавайки пазарните очаквания, след като компанията повиши цените, за да компенсира по-високите производствени разходи. Коригираната оперативна печалба за трите месеца до края на юни възлиза на 13,75 млрд. крони, надминавайки средната прогноза за 12,5 млрд. крони. Нетните продажби се увеличиха с 31% до 118,9 млрд. крони на фона на добра инерция в продажбите на превозни средства и в сервизния бизнес.

"Имахме допълнителни разходи, свързани с прекъсвания на веригата за доставки, както и по-високи разходи за материали и продължаваме да работим проактивно и успешно с управление на цените, за да смекчим тези ефекти", посочва Лундстед.

След няколко месеца тежки прекъсвания на веригата за доставки Volvo заяви, че все още работи, за да успее да отговори на натрупаното търсене. Компанията ограничи приемането на нови поръчки, за да скъси времето за изчакване и в отговор на инфлацията. Вторият по големина производител на камиони в света обяви също, че е в повишена готовност за промени в търсенето, тъй като икономическите перспективи стават по-несигурни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още