IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD ще разчита на шведски дилър за своя кръстоносен поход в Европа

Hedin Group е един от най-големите европейски автомобилни дилъри с продажби от около 125 хил. коли и приходи от 2,6 млрд. евро през 2021 г.

10:15 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският автомобилен производител BYD направи още една стъпка към своето навлизане в Германия, най-големия европейски пазар – компанията ще си сътрудничи с шведския дилър Hedin Mobility Group, който ще отговаря за продажбите и обслужването на превозните средства в страната, съобщава Automobilwoche. Освен за Германия Hedin ще отговаря и за дейността в Швеция.

BYD планира да започне доставките на своите електромобили за германския пазар през четвъртото тримесечие.

Hedin ще изгради търговска мрежа и в двете страни. Първият обект ще бъде ситуиран в Стокхолм през октомври. През същия месец предстои откриването на първото представителство и в Германия. 

BYD планира да пусне специфични за страната уебсайтове през текущия месец преди концернът да обяви подробности за моделната си гама през септември. BYD предлага само електромобили – както изцяло електрически коли, така и плъгин хибриди.

С фокус върху пазарния си дебют в Германия и Швеция BYD представи своите модели на автомобилното изложение в Париж. Преди това компанията показа превозните си средства на събитие в Женева.

През 2021 г. BYD направи и първите опити за продажба в Европа, избирайки Норвегия за трамплин.

Китайците са една от най-големите електромобилни компании в света. През първото полугодие концернът успя да продаде над 640 хил. електрически и плъгин коли. Общо BYD успя да достави над 2,1 млн. превозни средства през разглеждания период.

Трети по големина производител на електрически автомобили в света

Според анализ на Center of Automotive Management BYD е продала около 324 хил. изцяло електрически автомобила през първата половина на 2022 г. Спрямо същия период на миналата година това представлява ръст от близо 250 процента. По този начин китайският автомобилен производител се нарежда на трето място сред най-големите производители на електрически коли в света, като пред него са единствено Tesla и SAIC. На четвърто място е Volkswagen.

Сега BYD се съсредоточава върху европейския пазар. „Горди сме да обявим това партньорство с BYD и да представляваме такава голяма марка“, изтъква Андерс Хедин, собственик и главен изпълнителен директор на Hedin Mobility Group. Сделката подчертава усилията на Hedin Mobility Group да бъде водещ доставчик на мобилност и да допринесе за електрификацията на европейския автомобилен парк. „Разширяването на нашия дистрибуционен бизнес е ключова част от нашите стратегически планове за бъдещето“, добавя Хедин.

Голяма европейска търговска група

Hedin Group е един от най-големите европейски автомобилни дилъри. В своите 235 обекта компанията успя да продаде около 125 хил. автомобила през миналата година и отчете приходи от 2,6 млрд. евро. Hedin разполага с 6300 служители в осем държави.

Групата е особено добре позиционирана в Швеция и Нидерландия, но се развива и в други страни като Норвегия, Белгия и Швейцария. В Германия компанията все още трябва да се доказва. Там тя продава автомобили на марките Dodge и RAM. За настоящата година Hedin се стреми да продаде в Германия около 2100 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още