IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватската Rimac изгради първия от планираните 150 хиперавтомобила Nevera

Батерията на колата е съставена от цилиндрични клетки тип 6960

14:33 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Rimac</em></p>

Снимка: Rimac

Хърватският автомобилен стартъп Rimac Automobili изгради първия от планираните 150 електрически хиперавтомобила Nevera в своя завод близо до Загреб, съобщава Automotive News Europe.

За сглобяването на въпросния автомобил са били необходими общи 1,6 млн. часа, като тук влиза и научноизследователската и развойна дейност, изтъкват от компанията.

Първото превозно средство ще бъде доставено „скоро“, добавя Rimac. 

Концернът, в който голям дял има германската Porsche, обяви, че първата партида от 50 автомобили вече е била разпродадена. Цената на превозно средство възлиза на 2,4 млн. долара.

Изграждането на автомобил Nevera отнема общо пет седмици. Очаква се Rimac да измести производството в своя строящ се център Rimac Campus, разположен близо до Загреб.

Строителството на новото съоръжение продължава, изтъкват от компанията.

Nevera отразява електрическата технология, която компанията се надява да продаде на автомобилните производители чрез своя доставчик Rimac Technology.

Значителен брой компоненти за автомобилите са разработени вътрешнофирмено, включително батерийната система, инвертора, скоростната кутия, управлението и информационно-развлекателната система. Компанията споделя, че задвижването на Nevera е преработено три пъти по време на петгодишното разработване на автомобила.

Автомобилът разполага с 1914 конски сили, идващи от четири електрически мотора, по един за всяко колело.

Батерията на електромобила е съставена от цилиндрични клетки тип 6960, като компанията твърди, че 73% от масата на пакета е свързана с въпросните клетки в сравнение с 64% при Model 3 на Tesla, който използва същата технология.

Rimac планира да увеличи този процент до 75 на сто за бъдещите батерийни модули от 2025 г.

Хърватският стартъп има за цел да достави 40 хил. пакета на автопроизводителите през следващата година, като се очаква обемът да нарасне до 200 хил. през 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още