IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският доставчик ZF ще произвежда търговски електромобили за Япония

Компанията планира да изгражда по 10 хил. автомобила годишно до 2030 г. и ако проектът с азиатската страна бъде успешен, ще се обмисли и производство в Европа

22:37 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ZF</em></p>

Снимка: ZF

Германският производител на авточасти ZF се готви да навлезе на японския пазар на търговски превозни средства през 2026 г., фокусирайки се върху малки електрически камиони и ванове, които ще предлага на местни компании, съобщава Nikkei Asia Review.

ZF, третият по големина производител на авточасти в света по приходи, планира да достигне поръчки в размер на 10 000 електромобила годишно до 2030 г. Компанията възнамерява да развие цяла верига на доставки в Япония, варираща от дизайна до производството.

Този ход вероятно отразява пренасочването на все повече компании към електромобилния пазар в Япония, където местните автомобилни компании изостават в глобалния стремеж към електрификация. 

Проектът ще се ръководи от японското звено на ZF и ще започне с производство на малки камиони и ванове с товароносимост от 1 до 2 тона. Такива превозни средства често се използват като камиони за доставка в Япония.

ZF ще разработва шаситата на превозните средства и ще ги проектира според изискванията на всеки клиент. Концернът ще осигури други ключови компоненти, като батерии и двигатели, и ще се довери на японските компании за окончателното сглобяване.

Моделите на компанията ще предлагат пробег от 400 км с едно зареждане на батерията, като прототипният модел ще започне да се разработва през 2023 г.

ZF очаква да си осигури поръчки за няколко хиляди броя годишно, когато стартира търговското производство, като целта е да достигне 10 000 броя годишно до 2030 г.

Очаква се цената за превозно средство да бъде около 10 млн. йени (77 000 долара) или по-малко, което е около два пъти повече спрямо цената на конвенционален търговски автомобил в момента.

Германската група планира да намали цената наполовина до около 5 млн. йени чрез ограничаване на разходите за доставка.

В момента ZF доставя автомобилни компоненти - като трансмисии, двигатели и спирачни системи - на Volkswagen и Mercedes-Benz, наред с други автомобилни концерни. Компанията отчита приходи от продажби в размер на 38,3 млрд. евро през 2021 г., което го прави третият по големина производител на автомобилни части след Bosch и Denso.

Автомобилостроенето засега остава извън бизнес експертизата на ZF, но компанията е преценила, че вече разполага с технологията и компонентите, необходими за търговското производството на електромобили.

Този бизнес може също да помогне за увеличаване на продажбите на нейните авточасти.

Ако проектът, свързан с Япония, се развие по план, компанията ще обмисли търговско производство и в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още