IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в САЩ достигна 40-годишен връх от 6,6%

Разходите за подслон, храни и медицински услуги са били основни двигатели

16:47 | 13.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ключов показател за потребителските цени в САЩ е достигнал 40-годишен връх през септември, подчертавайки постоянно високата инфлация, която притиска домакинствата и тласка Федералния резерв към ново стръмно увеличение на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се е повишил с 6,6% на годишна база – най-високото ниво от 1982 г. насам, показаха данни на министерство на труда в четвъртък.

Общият индекс на потребителските цени се е вдигнал с 0,4% миналия месец спрямо август и с 8,2% на годишна база. Медианните прогнози на икономисти в проучване на Bloomberg бяха за месечен ръст от 0,4% на основната инфлация и от 0,2% на общата.

Разходите за подслон, храни и медицински услуги са били основни двигатели, се посочва в доклада. В същото време цените на горивата са намалели.

Докладът подчертава как високата инфлация обхваща все повече сектори от икономиката, подкопавайки заплатите на американците и принуждавайки много от тях да разчитат на спестявания и кредитни карти, за да се справят. Макар че се очаква ръстът на потребителските цени да се забави през следващите месеци, това ще бъде бавен път към целта на Фед.

Централните банкери реагираха с най-агресивната кампания за затягане от 80-те години на миналия век, но засега пазарът на труда и потребителското търсене остават устойчиви. Равнището на безработица се върна до най-ниското си ниво от пет десетилетия през септември и фирмите продължават да повишават заплатите, за да привлекат и задържат служителите, необходими за посрещане на търсенето на домакинствата.

На фона на стабилен доклад за работните места миналата седмица данните за индекса на потребителските цени вероятно утвърждават допълнително повишаване на лихвения процент със 75 базисни пункта на срещата на Фед през ноември. Търговците затвърдиха залозите за огромното увеличение през следващия месец. Фючърсите върху акции спаднаха рязко и доходността по държавните облигации се повишиха след публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още