IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един централен банкер на Фед предупреди за затегнатостта на пазара на труда в САЩ

В сегашната среда запълването на работни места може да е предизвикателство, смята ръководителят на банката в Ню Йорк Джон Уилямс

19:15 | 21.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Още един представител на Федералния резерв на САЩ предупреди за затегнатостта на щатския пазар на труда. Според управителя на клона на банката в Ню Йорк Джон Уилямс намирането на служители в САЩ продължава да е предизвикателство за работодателите, пише Ройтерс.

"В сегашната среда запълването на работни места може да е предизвикателство", посочва Уилямс в подготвено изявление за своя реч в Хъдсън, Ню Йорк. "Много хора се затрудняват да наемат служители, особено на най-ниските нива в секторите строителство, социални грижи и производство", допълни банкерът, като посочи, че "разликата между търсените умения на работниците и предлаганите е голяма пречка".

Централните банкери многократно са описвали пазара на труда в САЩ като затегнат до "нездравословни" нива. Последните данни показаха, че през миналия месец новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 263 хил., а безработицата е намаляла до 3,5%, или 50-годишно дъно.

Ден по-рано ръководителят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс каза, че продължителното покачване на лихвите - за което банката сигнализира от известно време насам - може да доведе до по-нисък растеж и по-висока безработица.

"Продължителното увеличение на федералната лихва, както е посочено в септемврийските ни прогнози, може да доведе до икономически перспективи, в които ще видим растеж под тренда и нарастване на безработицата, но не смятам, че това ще се случи", каза Евънс.

През септември Комисията по открити пазари към Фед прогнозира, че лихвите ще достигнат диапазон от 4,5-4,75% догодина. Към момента бенчмаркът е на ниво от 3-3,25%.

Уилямс не коментира паричната политика на банката, чиято основна цел е намаляването на инфлацията.

В момента инвеститорите са в очакване на четвърто поредно лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) на предстоящото на 1-2 ноември заседание на Фед и връх на лихвата от 4,9% в началото на следващата година, според цените на финансовите пазари на фючърси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 1 година
Употребяваният създаващ щети метод за държавни финанси на САЩ е причинителят за сегашната инфлация в САЩ. За да отложи държавен крах, правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети от своята финансова грешка. Заради държавната грешка правителството на САЩ има сегашните дългове. Федералният резерв не е компетентен за прекратяване на сегашната инфлация в САЩ.Подобреният метод за държавни финанси на САЩ създава възможност за устойчиво развитие на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още