IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Фед може да спре с агресивните лихвени повишения през 2023 г.

Допълнително затягане над прогнозираното може да предизвика рецесия, смята Чарлз Евънс от Фед

14:07 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ може да спре с бързите лихвени повишения в началото на 2023 г. и да задържи лихвите на ограничаващо ниво с малки промени, докато инфлацията се охлажда. Такава прогноза направи управителят на клона на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от Bloomberg.

"Трябва да се замислиш какво е разумното ниво (на лихвата)", каза Булард в интервю за телевизия Bloomberg - коментар, който предполага, че към момента централният банкер не вижда необходимостта лихвите да бъдат покачени над сигнализираните равнища.

Целта е да минем към "някакво значимо ограничаващо ниво", което ще намали инфлацията. "Това обаче не означава, че ще покачваш завинаги", допълни банкерът.

През септември Комисията по открити пазари към Фед прогнозира, че лихвите ще достигна 4,5-4,75% догодина, което според Булард може да допринесе за низходящ натиск върху инфлацията. Към момента бенчмарка е на ниво от 3-3,25%.

Чарлз Евънс, ръководител на банката в Чикаго, посочи, че инфлацията все още е "твърде висока и трябва да продължим по пътя, който бяхме сигнализирали - поне това. И се надявам това да е достатъчно".

Според него, ако се наложи централната банка да затегне повече от прогнозираното през септември, това може да потопи щатската икономика в рецесия.

В момента инвеститорите са в очакване на четвърто поредно лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) на предстоящото на 1-2 ноември заседание на Фед и връх на лихвата от 4,9% в началото на следващата година, според цените на финансовите пазари на фючърси.

Последните данни показаха, че потребителските цени (извън тези на храните и енергията) са нараснали с 6,6% на годишна база през септември, като това е бил най-бързият растеж от 1982 г. насам.

Според централните банкери пазарът на труда в САЩ е затегнат до "нездравословни" нива, като през миналия месец новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 263 хил., а безработицата е намаляла до 3,5%, или 50-годишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още