IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата инфлация в САЩ спря ръста на продажбите на дребно

В седем от 13 категории търговия на дребно е отчетен спад през миналия месец

16:50 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-високата инфлация от десетилетия насам в САЩ спря ръста на продажбите на дребно в страната през септември, когато потребителите са били нащрек за покупки, които не са от първа необходимост, пише Bloomberg.

Стойността на продажбите на дребно е останала почти без промяна през септември, след като през август тя нарасна леко с 0,4%, съобщи американското министерство на търговията в петък. Извън бензина, продажбите на дребно са се увеличили с 0,1%, като данните не са изгладени спрямо инфлацията.

В седем от 13 категории търговия на дребно е отчетен спад през миналия месец, включително при автодилърите, магазините за мебели, магазините за спортни стоки и при търговците на електротехника. Стойността на продажбите в бензиностанциите е намаляла с 1,4%, отразявайки поевтиняването на горивата, чиито цени отново поеха в посока нагоре.

Статистиката подчертава трудностите, през които потребителите преминават, подложени на силния инфлационен натиск. В четвъртък стана ясно, че общият индекс на потребителските цени се е вдигнал с 0,4% миналия месец спрямо август и с 8,2% на годишна база, задържайки се на 40-годишния си връх. Като отговор се очаква Федералният резерв на САЩ да продължи с агресивното покачване на лихвите, след като вече два пъти ги увеличи с по 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още