IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в САЩ изненада с ръста си през септември

Данните потвърждават, че Федералният резерв има още работа за вършене

16:08 | 12.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на едро в САЩ са нараснали повече от очакваното през септември въпреки усилията на Федералния резерв на САЩ да контролира инфлацията, пише CNBC.

Индексът на производствените цени - измерител на цените, които фирмите в САЩ получават за стоките и услугите, които предлагат - е записал ръст от 0,4% на месечна база, докато очакванията на Dow Jones бяха за повишение от 0,2%. На годишна база показателят се е покачил с 8,5%, което е леко забавяне спрямо отчетените 8,7% през август.

Изключвайки цените на храните, енергията и търговските услуги, индексът е нараснал с 0,4% на месечна и с 5,6% на годишна база.

Инфлацията е най-големият проблем за страната в последната година, като поскъпването на издръжката на живот доближава най-високото си ниво от над 40 години насам. Фед реагира, като започна рязко повишаване на лихвите - към момента регулаторът е покачил лихвите пет пъти с общо три процентни пункта, като се очаква четвърти пореден ход от 75 базисни пункта на следващото заседание след три седмици.

Данните от сряда показват, че Фед има да свърши още работа. Във вторник управителят на банката в Кливланд Лорета Местър каза, че "няма напредък при инфлацията".

Предстои в четвъртък да бъде публикувана официалната статистика за потребителската инфлация. Очакванията са базисната инфлация (изключвайки храните и енергията) да е нараснала с 0,4% на месечна база и с 6,5% на годишна база, което би било в съответствие с годишния темп, отчетен през март, който бе най-бързия от 1982 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Подобреният метод за държавни финанси на САЩ прекратява сегашната инфлация в САЩ. Кратко за ситуацията: Сегашната инфлация в САЩ е последица от неправилния основен метод за държавни финанси на САЩ. Правителствота на САЩ взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Поради грешката правителството на САЩ има сегашните дългове. ФЕД е жертва на държавната финансова грешка.Възможна е промяна. С подобрен основен метод за държавни финанси на САЩ ще се прекрати сегашната инфлация в ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още