IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изключването на принтера на Фед остави биткойна на студено

Ако отстраните снабдяването с пари, които биха могли да стигнат до по-рисковите активи, то със сигурност криптовалутите ще загубят известна подкрепа, коментира анализатор

13:47 | 12.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Едно от най-популярните криптомемета по време на коронавирусната пандемия бе за това, че Федералният резерв „принтира“ безкрайно количество долари и как това увеличава стойността на биткойна (който има ограничено снабдяване за разлика от други токени), пише Bloomberg в материал.

Сега обаче въпросният принтер е изключен, а централната банка увеличава лихвите и цената на най-голямата дигитална монета се срина с над 50% тази година. Всичко това кара средностатистическия инвеститор да не се интересува много дали биткойнът е с определена крайна бройка, или не.

Това, което се крие зад смъртта на мемето, е рязкото намаляване на снабдяването с пари, М2 – мярката на количеството пари в американската финансова система.

„Логиката би била, че с намаляването на снабдяването с пари, или М2, има по-малко пари, които биха могли да намерят път към по-рисковите активи и със сигурност криптовалутите доказаха, че са рискови активи в рамките на последните 12-18 месеца“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег на B. Riley. „Може да се предположи, че това би било негативно за някои от по-рисковите краища на инвестиционната вселена“, допълва той.

Така поне би трябвало да са нещата. Биткойнът бе създаден по време на финансовата криза от 2008 г. в отговор на определяното тогава драстично печатане на пари. Убеждението тогава бе, че заради ограниченото си снабдяване – могат да бъдат създадени не повече от 21 млн. биткойна – ще поддържа стойността си много по-добре, когато централните банки или правителствата прилагат разхлабена парична или фискална политика. Монетата, в такава среда, не би трябвало да се обезценява, вярваха поддръжниците ѝ.

Заради това ограничено снабдяване около монетата се формираха различни наративи, включително и този, че е убежище от инфлацията и безопасен съхранител на стойност. Но 2022 г. се оказа по-различна, посочва Хоган. „Това е истинският проблем“, каза той. Ако отстраните снабдяването с пари, които биха могли да стигнат до по-рисковите активи, то със сигурност криптовалутите ще загубят известна подкрепа, допълва той.

Лорън Гудуил, икономист и портфолио стратег на New York Life Investments, посочва пазара на злато като паралел. Инвеститорите приемат златото по същия начин – като убежище от централните банки. Когато централните банки опрат до количествените облекчения, това увеличава дори още повече притесненията, че се създава среда, в която е много по-вероятно да се натрупа инфлация. И когато това стане, банките дърпат юздите и цените на златото се движат около тази динамика.

„Тази логика бе особено прилагана за криптовалутите през последните пет или десет години, но реалността не е чак толкова, че криптовалутите са убежище от инфлацията, а по-скоро както стана със златото, което еволюира с ликвидността на централните банки“, коментира тя. „Така че обръщането на извънредната ликвидност в икономиката от Фед и други централни банки допринесе значително, от моя гледна точка, за занижения апетит към дигитални валути“, допълwa тя.

Илан Солот, партньор в криптоинвестиционната фирма Tagus Capital, казва, че корелацията между М2 и биткойнa може да бъде обяснена с най-малко два фактора. Първият е свързан с това къде биткойнът и криптовалутите се намират в спектъра на риска. Солот е съгласен, че повечето ликвидност във финансовата система като цяло е от полза за по-рисковите активи.

Но вторият е свързан с очакванията за инфлацията и паричната политика. Когато снабдяването с пари се увеличи миналата година, купувачите очакваха цените скоро да го последват и това накара някои привърженици на криптовалутите да купуват с идеята, че те са убежище от инфлацията.

Някои от тези инвеститори, казва Солот, се обзалагаха, че Фед няма да увеличи лихвите достатъчно, за да се преборят с инфлацията и вместо това приоритет ще са други фактори като икономическия ръст. Този наратив обаче така и не се осъществи. Председателят на Фед Джером Пауъл постанови три поредни увеличения на лихвите от по 75 базисни пункта тази година и сигнализира, че ще има още.

Понижаването на паричното снабдяване тогава направи активи като биткойна по-малко привлекателни за инвеститорите – дори и за тези, които гледаха на токена като на убежище от инфлацията. „Не искате да правите застраховка, когато къщата вече е изгоряла“, допълва Солот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
...... и да влязат полярните мечки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още