IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотеките в САЩ нарастват до нов 16-годишен връх от 6,81%

Разходите по ипотеките се увеличиха с почти 1,4 процентни пункта от края на юли

18:05 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ се повишиха до нов 16-годишен връх от 6,81%, удължавайки периода на бързо покачване на разходите по заеми, което увеличава щетите за жилищния пазар, съобщава Bloomberg.

Лихвеният процент по 30-годишмните ипотечни кредити се повишава с 6 базисни пункта през първата седмица на октомври, отбелязвайки осмо поредно увеличение, според данни на Асоциацията на ипотечните банкери, публикувани в сряда.

Това води до спад при индексите за броя на заявленията за покупка на жилище и за рефинансиране с 2% - осми спад за последните девет седмици – достигайки най-ниското си ниво от 1997 г. насам.

Лихвите по ипотеките в САЩ нараснаха с почти 1,4 процентни пункта от края на юли, тъй като доходността по държавните облигации се повиши в отговор на засилената борба на Федералния резерв с инфлацията.

Доходността по 10-годишните съкровищни облигации продължава да нараства и тази седмица, което предполага, че лихвите по ипотечните кредити ще я последват. Според Mortgage News Daily (MBA) лихвата по 30-годишните ипотечни кредити достига ниво от 7,14% във вторник.

Лихви по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ. Източник: MBA Лихви по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ. Източник: MBA

Лихвата по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент на MBA нараства до 7,09% през периода, приключил на 7 октомври – тя достига най-високото си ниво от 2006 г.

Индексът на MBA за заявленията за покупка на жилище спада с 2,1% до 170,5 пункта - най-ниското му ниво от 2015 г., докато показателят за рефинансиране отчита понижение от 1,8% до ново 22-годишно дъно.

Проучването на MBA, което се провежда всяка седмица от 1990 г. насам, се осланя на допитвания до ипотечни банкери, търговски банки и спестовни дружества. Данните обхващат повече от 75% от всички заявления за жилищна ипотека на дребно в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още